“Kamer moet Mediawet snel behandelen”

npoHet is van belang dat de Tweede Kamer zich na de zomer snel buigt over een wijziging van de Mediawet, waarmee wordt vastgelegd dat de publieke omroepen gaan fuseren.

Dat schrijft minister Marja van Bijsterveldt maandag in een brief aan de Kamer waarover het persbureau ANP bericht. Van Bijsterveldt stelt dat de omroepen in de problemen komen als de Tweede Kamer geen tempo maakt, omdat wel al wettelijk is vastgelegd dat de omroepen moeten gaan bezuinigen. Dat houdt in dat de omroepen “linksom of rechtsom moeten besparen”, terwijl het onder de huidige regels niet mogelijk is om te fuseren: Met de NPO en het College van Omroepen ben ik het eens dat het van groot belang is dat ditwetsvoorstel voortvarend door de Tweede Kamer in behandeling kan worden genomen. Nu hetwetsvoorstel ter verlaging van de rijksmediabijdrage is aangenomen door de Eerste Kamer, is debezuiniging op de publieke omroep immers een feit.Het inboeken van deze bezuiniging betekent dat de publieke omroep linksom of rechtsom moetbesparen. Onder de huidige regelgeving is het voor omroepverenigingen niet mogelijk te fuseren; deerkenningprocedure staat dit in de weg en de bestaande financieringssystematiek bestraft dit hard,doordat fuserende omroepen niet alleen een vaste voet verliezen, maar ook de financiering voor alleleden boven de 400.000. Wordt dit wetsvoorstel niet of niet tijdig in behandeling genomen, dankunnen omroepen niet fuseren, en kan de besparing niet gehaald worden via een efficiĆ«ntereinrichting en werking van de organisatie. Dit zal ten koste gaan van de publieke programmering, enzo uiteindelijk van de Nederlandse kijker en luisteraar, aldus van Bijsterveldt.

De minister reageert in de brief op zorgen van omroepen. Het ministerie liet eerder weten dat de vereenvoudiging van de sector op schema ligt en dat de omroepen verder kunnen gaan met de ingezette fusies.

De complete brief vind je hier