“Moederbedrijf UPC koopt Ziggo”

coaxkabelHet Amerikaanse moederbedrijf van UPC, Liberty Global, heeft een akkoord gesloten over een overname van Ziggo. Na de eventuele overname gaan de twee kabelaars verder onder de naam Ziggo. 

Liberty Global heeft vandaag opnieuw een bod uitgebracht van 34,53 euro per aandeel op Ziggo. Het bestuur en de raad van commissarissen van de kabelmaatschappij staan unaniem achter het bod, waarmee de overname in principe een feit is. Het Amerikaanse bedrijf betaalt circa 10 miljard euro voor zijn branchegenoot. Het overnamebedrag bestaat deels uit geld en deels uit aandelen, aldus website Tweakers.net

Landelijke kabelaar onder de naam Ziggo
Na de overname ontstaat een ‘landelijke kabelprovider’, zo blijkt uit de gezamenlijke verklaring van Ziggo en Liberty Global. “Die zal de naam van Ziggo krijgen”, zegt Ziggo-woordvoerder Gradus Vos tegenover Tweakers.net. Dat betekent dat de naam UPC zal verdwijnen. De activiteiten van de nieuwe provider worden ondergebracht op het hoofdkantoor van Ziggo in Utrecht. Het is nog niet duidelijk of daarbij banen verloren gaan.

Goedkeuring
De overname moet nog worden goedgekeurd; zowel door de aandeelhouders van Ziggo als door de mededingingsautoriteiten. Samen met Ziggo krijgt UPC na de overname een belang van 90 procent in de kabelmarkt. De twee kabelaars hebben samen vrijwel heel Nederland in handen, met uitzondering van Zeeland. De kabelaars concurreren echter niet rechtstreeks; elke regio heeft één kabelaanbieder. Het zal volgens Hans Vedder, hoogleraar mededingingsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, niet makkelijk worden om het overnamebod van Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, op kabelmaatschappij Ziggo er door te krijgen bij concurrentiewaakhond ACM of de Europese Commissie.  Liberty en Ziggo zelf stellen dat de overname voor consumenten geen negatieve gevolgen heeft, omdat UPC en Ziggo niet in dezelfde regio’s actief zijn. „Maar media-aanbieders als SBS of Discovery Channel zullen straks wel zaken moeten doen met één machtige partij die bijna de hele kabelmarkt in het land in handen heeft”, zegt Vedder tegenover de Telegraaf. „Liberty hoeft dan amper rekening te houden met concurrentie en zal aan deze aanbieders hoge prijzen kunnen vragen om hun programma’s door te geven via het kabelnetwerk.”

Geen gevolgen voor de klant
De overname van kabelbedrijf Ziggo door Liberty Global heeft geen gevolgen voor de klanten. ‘Ze houden gewoon hetzelfde aanbod’, zegt een woordvoerder van Ziggo. Maandag maakte de kabelbedrijven bekend, dat Liberty Global, het moederbedrijf van kabelbedrijf UPC, Ziggo waarschijnlijk overneemt.

CNV: overname kost banen
De overname van Ziggo door het Amerikaanse bedrijf Liberty Global gaat hoogstwaarschijnlijk banen kosten. Daarvoor heeft CNV Publieke Zaak maandag gewaarschuwd. ‘Dit kan niet anders dan personele consequenties hebben. Als je twee dochters bij elkaar voegt krijg je heel veel dubbelingen’, zegt Anselma Zwaagstra, bestuurder bij CNV.  Abvakabo FNV verwacht dat er vijf- tot zeshonderd banen gaan verdwijnen als de samenvoeging van Ziggo en UPC inderdaad doorgaat, maar is niet verbaasd als dit aantal hoger uitvalt. Dat heeft de vakbond maandagmiddag laten weten na afloop van gesprekken met onder meer bestuursvoorzitter Rene Obermann van het kabelbedrijf.