“Persvrijheid gaat achteruit”

protestDe persvrijheid is vorig jaar sterk achteruit gegaan in een aantal conflictlanden. Dat blijkt uit het jaarrapport van Reporters zonder Grenzen (Reporters Without Borders).  Het land dat helemaal bovenaan de lijst staat en dat al voor het vierde jaar op rij is Finland. Nederland en Noorwegen vervolledigen de top drie. BelgiĆ« is gezakt van de 21e naar de 23e plaats.

Reporters zonder Grenzen maakt elk jaar een ranglijst op van 180 landen volgens de mate van persvrijheid. In landen als Mali, de Centraal Afrikaanse republiek of SyriĆ« waar conflicten aan de gang zijn staan journalisten heel zwaar onder druk om hun werk te doen. De Verenigde Staten is 13 plaatsen gezakt op de lijst en staat nu 43e. Volgens Journalisten zonder Grenzen misbruikt de Amerikaanse overheid het argument van de nationale veiligheid om de pers aan banden te leggen.

De resultaten van de EU-landen worden overigens steeds uiteenlopender, merkt de organisatie op. Zo staan Griekenland (99ste, min 14 plaatsen) en Hongarije (64ste, min 7 plaatsen) opvallend laag. Dat is een gevolg van de economische crisis en de opstoot van populisme, aldus Reporters Zonder Grenzen. Het complete overzicht vind je hier: http://rsf.org/index2014/en-index2014.php  (via RSF.ORG)