“Tele2 en KPN krijgen geen toegang tot analoge kabel”

coaxkabelKabelaars als UPC en Ziggo hoeven derde partijen als Tele2 en KPN geen toegang te geven tot de analoge kabel, heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald. Daarmee blijft de analoge-kabelmarkt een gesloten monopolie. 

Dit bericht de website Tweakers vandaag op haar website

De kabelmarkt blijft nu waarschijnlijk voorgoed gesloten. Volgens markttoezichthouder OPTA is er genoeg concurrentie van tv-diensten via andere technieken, zoals iptv en Digitenne. Daardoor is regulering van de markt, waarop bedrijven als UPC en Ziggo een monopolie hebben, niet nodig, zo redeneert de toezichthouder. De markt is nu verdeeld; per regio is er een kabelaanbieder.

Het CBb veegde het bezwaar van Tele2, YouCa en KPN tegen het besluit van de OPTA om niet in te grijpen van tafel, omdat de OPTA in feite geen besluit had genomen. Dat blijkt uit de uitspraak, die woensdag is gepubliceerd. De OPTA besloot vorig jaar om niet in te grijpen op de kabelmarkt en het een gesloten monopolie te houden. Er kan geen bezwaar worden gemaakt tegen een maatregel die de OPTA niet heeft genomen, zo oordeelde het college.

Tele2 en KPN wilden hun diensten completeren met analoge tv. Tele2 bood zelfs kortstonding analoge tv aan, maar door een uitspraak van een rechter ging de kabelmarkt weer op slot.