“Veel problemen met WiFi in woonwijken en stadscentra”

agentschaptelecomHet gebruik van WiFi in woonwijken en stadscentra in de 2,4 GHz band is zo hoog, dat meer dan de helft van de gebruikers problemen heeft. De kwaliteit van de verbinding is daar slecht te noemen.  Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Agentschap Telecom. Het Agentschap Telecom adviseert gebruikers om over te stappen op de 5 GHz WiFi-band: “Dit zou de kwaliteit van de verbinding aanzienlijk verbeteren” aldus het Agentschap Telecom.

Agentschap Telecom heeft onderzoek laten doen naar het WiFi gebruik in woonwijken, winkelcentra en kantoorparken. Op meer dan 180 locaties in Nederland zijn proefopstellingen gebruikt om te meten hoeveel data er verstuurd kan worden over het netwerk. Aanleiding is de eerdere waarschuwing dat de veelgebruikte 2,4 GHz band aan het vollopen is. Nu er de laatste jaren veel draadloze apparatuur is bijgekomen, wordt de drukte en hinder voor de gebruikers ook groter.

Uit het onderzoek blijkt dat de verbinding verbetert wanneer overgeschakeld wordt naar de 5 GHz WiFi band. Dit kan door de instellingen van de WiFi router aan te passen, moderne dualband-routers kunnen op zowel de 2,4 GHz als de 5GHz frequenties werken. Als de router deze mogelijkheid niet heeft, kan een andere router ge├»nstalleerd worden. Voorwaarde is wel dat de draadloze apparaten dit ook ondersteunen. Vooral de draadloze apparatuur die de laatste jaren op de markt is gebracht, kan vaak op beide WiFi frequenties werken. Agentschap Telecom voorziet bij overschakeling naar de 5 GHz Wifi een verbetering van de breedbandsnelheid door gebruik te maken van deze frequentie.

Het gehele onderzoek is te downloaden via de website van Agentschap Telecom: http://www.agentschaptelecom.nl/sites/default/files/15049.onderzoek_naar_vergunningsvrije_banden_voor_wifi.pdf