“Ziggo mag tv-kanalen uit analoge zenderpakket halen”

ziggoZiggo heeft het recht om het advies van vier programmaraden te negeren en zenders uit het analoge zenderpakket te halen. Dat zegt het Commissariaat voor de Media. Zaken die door andere programmaraden zijn aangespannen lopen nog.

De uitspraak betekent dat de geschrapte zenders zoals BBC 2 voorlopig niet terugkeren in het analoge zenderpakket van Ziggo in de regio’s Delft, Amstelveen, Limburg en Friesland. Het Commissariaat voor de Media, die toeziet op naleving van de mediawet, heeft Ziggo in de zaak tegen die vier programmaraden gelijk gegeven, meldt persbureau ANP. De zaken die negen andere programmaraden hebben aangespannen tegen het schrappen van de buitenlandse zenders lopen nog. De programmaraden kunnen in hoger beroep tegen de uitspraak van het Commissariaat.

De programmaraden adviseren kabelaars welke zenders in elk geval in het analoge zenderpakket moeten. Dat advies is in principe bindend, maar de kabelaar mag daarvan afwijken als de programmaraden hun advies niet goed hebben onderbouwd. De programmaraden adviseren acht zenders. Daarnaast zijn zeven zenders altijd verplicht: Nederland 1,2 en 3, de Belgische publieke netten Eén en Ketnet/Canvas, een regionale zender en een lokale zender. Lees verder.