Radio Veronica wil FM-zender Lelystad verplaatsen naar Hilversum

De commerciële radiozender Radio Veronica wil haar steunzender in Lelystad verplaatsten naar Hilversum. Dit blijkt uit informatie van het Agentschap Telecom.

Krachtige FM-zender

KPN Broadcast heeft namens Radio Veronica de afgelopen week bij het Agenstschap Telecom drie voorstellen tot ‘netverbeteringen’ ingediend van het FM-netwerk van Radio Veronica. Een van deze voorstellen behelst het verplaatsen van de krachtige FM-zender in Lelystad (41 kiloWatt) die uitzendt op 103.0 MHz naar Hilversum. In Hilversum moet de steunzender hetzelfde vermogen krijgen. Radio Veronica heeft momenteel al een steunzender in Hilversum op 95.5 MHz met een vermogen van slechts 50 Watt. Het voorstel voor het verplaatsen van de steunzender in Lelystad naar Hilversum is hier te vinden.

Twee extra steunzenders

Daarnaast heeft KPN Broadcast namens Radio Veronica het verzoek ingediend voor twee extra steunzenders in Emmeloord (103,3 MHz) en Hoorn (103,2 MHz). Hiermee wordt geprobeerd de mindere dekking in deze gebieden door het verplaatsen van de steunzender van Radio Veronica van Lelystad naar Hilversum op te vangen.

Tjerkgaast

Het frequentiepakket van Radio Veronica voorziet ook nog in een steunzender in Tjerkgaast (Friesland) op 102,9 MHz. Deze steunzender is echter nooit in de lucht gebracht door Radio Veronica. Deze steunzender mag uitzenden met een vermogen van 50 kiloWatt. De steunzender in Tjerkgaast zou, gezien de relatieve korte afstand met Lelystad, storing kunnen veroorzaken. Door het verplaatsen van de steunzender in Lelystad zou het inzetten van de steunzender in Tjerkgaast een optie kunnen zijn. Het is niet duidelijk of Radio Veronica ook voornemens is om deze steunzender in Friesland te gaan gebruiken.

Procedure

De voorstellen van KPN Broadcast inzake de netverbeteringen zullen eerst nog een procedure moeten doorstaan alvorens het voorstel wordt goedgekeurd. Deze procedure kan maanden in beslag nemen.

Gedragslijn netverbetering

Het voorstel van Radio Veronica tot het verplaatsen van de steunzender in Lelystad naar Hilversum maakt onderdeel uit van de Gedragslijn netverbetering FM-omroepband en bescherming paarse gebieden van het Agentschap Telecom.

In juli 2013 is de ‘Gedragslijn netverbetering FM-omroepband en bescherming paarse gebieden’ gestart. Het Agentschap Telecom heeft onlangs te kennen gegeven dat deze regeling op 1 september aanstaande stopt. “De procedure voor het aanpassen van vergunningen en internationale coördinatie neemt veel tijd en onderhandelingsruimte in beslag. Om deze redenen heeft Agentschap Telecom besloten vanaf 1 september aanstaande geen nieuwe verzoeken meer in behandeling te nemen.”, aldus Ben van Duijvenvoorde van het Agentschap Telecom

Alle voorstellen zijn te vinden op: http://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/radio-en-televisie/gedragslijn-netverbetering-fm/voorstellen-netverbetering

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.