De publieke regionale omroepen in Nederland hebben in 2015 het aantal bezoeken aan hun websites wederom zien toenemen. Bedroeg het aantal bezoeken in 2014 nog gemiddeld 764,1 miljoen bezoekers, in 2015 was dit aantal bijna 932 miljoen. Dit blijkt uit het jaarverslag van de ROOS, de overkoepelende organisaties van publieke regionale omroepen in Nederland. Het bereik van de televisie-uitzendingen van de regionale omroepen nam gemiddeld toe, terwijl het marktaandeel van de regionale omroepen over het algeheel gezien iets afnam in 2015.
Stijging 22 procent
Vrijwel dagelijks bezochten 2 miljoen Nederlanders de websites van de regionale omroepen en raadpleegden 2,3 miljoen mensen de apps van de regionale omroepen. Dat is over het gehele jaar goed voor 932 miljoen bezoeken aan de websites en mobiele apps van de regionale omroepen. Daarmee is het aantal sessies opnieuw gestegen ten opzichte van het voorafgaande jaar, ditmaal met 22%.
Ook het bereik van de sociale media moet niet onderschat worden. Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders lazen vrijwel dagelijks een Facebookbericht van de omroep. De twitterberichten van de omroepen werden door zo’n 800 duizend mensen per dag gelezen.
Radio
De marktaandelen van de regionale radiozenders laten een minder rooskleurig beeld zien in 2015. Bedroeg het gemiddelde marktaandeel in 2014 nog 10,1 procent, dit was in 2015 met 0,1 procent gedaald tot 10,0 procent. Onder andere Radio Noord, Omrop Frsylan, Radio Drenthe, Radio M Utrecht en Radio West zagen hun marktaandeel in 2015 afnemen. Omroep Flevoland behaalde in 2015 een marktaandeel van 1,4 procent maar de cijfers kunnen niet representatief zijn door ontbreken voldoende meetgegevens, aldus de ROOS.
Televisie
Het gemiddelde zogenaamde ‘dagbereik’ van de regionale omroepen liet in 2015 een lichte stijging zien, van 20 procent in 2014 tot 21 procent in 2015. Ook nam de waardering voor de televisieprogramma’s in 2015 iets toe.
“Jaar van de waarheid”
Jack de Vries, voorzitter van de ROOS, verwacht dat 2016 net als 2015 een jaar van de waarheid wordt voor de regionale omroepen. “Met de vaststelling van de 2e fase van wetgeving in de Tweede- en Eerste Kamer. Met de oprichting van de RPO, de selectie van een nieuw bestuur en de voorbereiding voor de Shared Service Centra. Er ligt veel hooi op onze vork. Maar vereende krachten kunnen licht werk maken.”, aldus De Vries. Het complete jaarverslag is te lezen op de website van de ROOS.