Regionale omroepen vanaf donderdag in HD-kwaliteit bij KPN

Kijkers van Interactieve TV van KPN kunnen met ingang van donderdag 22 september de programma’s van hun regionale omroep ook in HD-kwaliteit te zien. Het doorgeven van de regionale zenders in HD-kwaliteit was enige tijd geleden al aangekondigd door KPN en de ROOS,  het samenwerkingsverband van regionale omroepen in Nederland

KPN één van de eerste

“Al lange tijd wordt een groot deel van alle programma’s door de regionale publieke omroepen in HD geproduceerd, maar tot dusver waren ze alleen in deze betere beeldkwaliteit te zien via de eigen websites en apps. KPN distribueert als een van de eerste aanbieders nu naast het SD signaal óók het HD signaal.”, aldus de ROOS in een persbericht.

Geen HD-kwaliteit bij Digitenne

Voorlopig kunnen alleen abonnees met Interactieve TV van KPN de HD programma’s zien. Digitenne-abonnees moeten het nog doen met het SD signaal omdat Digitenne op dit moment niet geschikt is voor HD-uitzendingen. Behalve KPN biedt Kabel Noord sinds kort in Noord-Nederland Omrop Fryslân in HD aan. Ook Delta Kabel heeft plannen om de regionale omroep van de provincie Zeeland in HD-kwaliteit te gaan uitzenden.

Nieuwe kanalen

De HD kanalen voor abonnees met Interactieve TV van KPN zijn: TV Noord HD op 751, Omrop Fryslân HD op 752, RTV Drenthe HD op 753, RTV Oost HD 754 op, TV Flevoland HD op 755, TV Gelderland HD op 756, Omroep Brabant HD op 757, L1 TV HD op 758, NH HD op 759, RTV Utrecht HD op 760, TV West HD op 761, TV Rijnmond HD 762 en Omroep Zeeland HD op 763. De doorgifte van de SD-kanalen bij KPN verandert niet, de regionale omroepen blijven in SD-kwaliteit te bekijken op nummers 701 tot en met 714. Het is de verwachting dat de zenders ook in HD-kwaliteit bij de KPN-dochters Telfort en XS4ALL te zien zullen zijn.

Ziggo: geen capaciteit

Kabelaar Ziggo zei eerder tegenover deze website geen plannen te hebben voor doorgifte van de regionale zenders in HD-kwaliteit. “Op dit moment hebben we geen capaciteit voor de uitzending van regionale zenders in HD. Mocht dat veranderen, dan zullen we dat ROOS laten weten,” aldus een woordvoerder tegenover Mediamagazine.

3 reacties

  1. bij KPN in HD….
    Providers is het er alleen aan gelegen, om onduidelijkheid en verwarring te scheppen bij de consument. Dat lukt ze allemaal voortreffelijk. Vissen in een troebele vijver, onder het mom van duidelijkheid.
    Als je zelf al die propaganda niet kunt beoordelen…..en dat kan bijna niemand….. moet je doorgaan met zoeken, tot je zelf overtuigd bent van de juiste keuze. Als het KPN is, is het goed……… mis dus.

  2. Je wilt niet weten hoe mijn oma in de stress schiet als de analoge kanalen eruit gaan… En er zullen vast veel oma’s en opa’s zijn die dat doen. Krijgen ze een extra kastje en een andere afstandsbediening.

  3. HD in plaats van SD?? Als je de analoge zenders uitschakelt en de SD-zenders waarvan ook een HD-versie is ook, dan is er genoeg ruimte.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.