Regionale radio van start via DAB+

radioZenderexploitant Broadcast Partners heeft donderdagmiddag een start gemaakt met het in de lucht brengen van de regionale DAB+-netwerken (digitale radio via de ether) in delen van Nederland. De drie netwerken zijn te ontvangen in Noord, Oost en Zuid/Zuid Oost Nederland  en zullen de komende weken nog verder worden geoptimaliseerd

 

Noord-West Nederland: kanaal 9D
In Noord-West Nederland wordt er uitgezonden via kanaal 9D waar de uitzendingen van Omrop Fryslan en RTV Noord-Holland. Vanaf september wordt dit aanbod aangevuld met diverse regionale commerciële radiozenders als Radio Continu, RadioNL en Waterstad FM. Zover bekend is de steunzender in Wieringermeer in de lucht. Dit netwerk wordt nog uitgebreid met een steunzender in Friesland (Jirnsum)

Oost- en Midden Nederland: kanaal 6B
In Oost- en midden Nederland wordt er uitgezonden via kanaal 6B en zijn de regionale omroepen Omrop Fryslan, Radio Drenthe, Omroep Flevoland, Radio Gelderland, Radio M Utrecht, Radio Noord en RTV Oost te horen. Vanaf september zullen ook een groot aantal regionale commerciële radiozenders te horen zijn via kanaal 6B zoals Radio Continu, Freez FM, Simone FM, Waterstad FM en Groot Nieuws Radio. Voor dit netwerk zijn nu een beperkt aantal zenders in de lucht gebracht waardoor de ontvangst nog niet overal optimaal is. Omroep Gelderland bericht dat het netwerk de komende weken wordt uitgebreid. De zenders in Arnhem en Smilde gaan op 8 mei aan en Markelo op 22 mei. Op 29 mei gaan de zenders Zwolle en Doetinchem aan.

Zuid Nederland: kanaal 7A
In midden en Oost Brabant en Limburg wordt gebruik gemaakt van kanaal 7A en zijn L1 Radio, Omroep Brabant en Radio Gelderland te horen via DAB+. In september zullen daar Puur NL, Q-Music Limburg, Radio 8 FM, Radio Decibel en RadioNL aan worden toegevoegd. Uit ontvangstrapporten blijkt dat dit netwerk in de gehele regio Zuid-Nederland goed te ontvangen.

Randstad volgt later
In de Randstad gaan de regionale omroepen uitzenden via kanaal 8A. De uitzendingen zullen er per 1 september van start gaan en er zal worden uitgezonden via twee steunzenders in Rotterdam en Amsterdam. Via dit kanaal zijn onder andere Omroep West, Radio Rijnmond, Radio M Utrecht, Omroep Flevoland en een groot aantal regionale commerciële radiozenders te horen.

Een overzicht van de DAB+-zenders van de regionale kavels is te vinden via: http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht.html#29