Sacha de Boer stopt bij de NOS

journaalSacha de Boer stopt als anchor van het NOS Journaal van 20.00 uur. Na bijna 17 jaar NOS, waarvan 10 jaar als presentator van het Achtuurjournaal, heeft zij besloten zich op andere dingen te gaan richten.  Dit bericht de NOS in een persbericht.

 

“Na al die jaren te maken te hebben gehad met dagelijkse deadlines, heeft zij de behoefte langer aan verhalen te werken. En als fervent fotograaf doet zij dat het liefst samen met haar fotocamera. Zij presenteert op 3 mei haar laatste NOS Journaal.”, aldus de NOS in het persbericht.

Sacha over haar vertrek: “Met pijn in het hart neem ik afscheid van de NOS en mijn collega’s. Ik heb hier al die jaren met ongelooflijk veel plezier gewerkt. Maar na 21 jaar dagelijkse deadlines heb ik op dit moment enorme behoefte aan ’slow journalism’. Geen waan van de dag, maar langer aan een verhaal werken. Dieper ergens op ingaan. Als journaalpresentator ben je generalist; je weet een beetje van veel onderwerpen. Ik wil meer de kant op van een specialist; veel weten van weinig. En deze weg sla ik graag in samen met mijn fotocamera. Afgelopen jaren heb ik mijn werk bij de NOS en fotografie goed kunnen combineren, maar mijn fotografie neemt zo’n vlucht dat ik steeds vaker interessante klussen moet weigeren. Voornamelijk door tijdgebrek. Nu ik tien jaar het Achtuurjournaal heb gepresenteerd, leek me dat een mooi moment om iets anders te gaan doen en me onder andere meer te gaan richten op fotografie.”

Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff moest wel even slikken toen Sacha aankondigde te stoppen. “Het is heel moeilijk voorstelbaar dat Sacha binnenkort niet meer bij ons is en het NOS Journaal van 20.00 uur niet meer presenteert”, aldus Gelauff. “Na al die jaren het nieuws vertellen, snap ik dat ze voor zichzelf een andere keus maakt, maar we zullen haar heel erg missen. Een van onze allerbekendste presentoren gaat weg. Dat is nogal wat, maar het is haar natuurlijk zeer gegund!”

Ook algemeen directeur Jan de Jong neemt niet graag afscheid van Sacha, maar heeft begrip voor haar keuze. De Jong: “We zijn Sacha veel dank verschuldigd. Zij was jarenlang het gezicht en het visitekaartje van de NOS. Veel meer dan alleen van het Achtuurjournaal. Sacha verlaat de NOS op een koninklijke manier: zij kiest zelf voor iets heel anders. Dat geeft precies haar kracht weer. Sterk, onafhankelijk en ondernemend. Straks dan wel uit het oog, maar zeker niet uit ons hart.”

Na haar studie communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam werkte Sacha de Boer op verschillende nieuwsredacties, waaronder AT5, Radio 10, RTL Nieuws en Veronica Nieuwslijn. In augustus 1996 stapte ze over naar de NOS, waar ze verslaggever werd voor het Journaal, de avondjournaals ging presenteren, en een duo vormde met Tom Egbers in het programma Studio NOS. Van november 2002 tot eind 2003 was ze ook presentator van het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. In 2003 werd Sacha een van de vaste presentatoren van het NOS Journaal van 20.00 uur.