Spaanse Movistar+ verlaat Hispasat en kiest voor Astra1

De Spaanse satelliet-tv aanbieder Movistar+ verlaat per januari 2018 de Hispasat. Het zou nog om 100.000 Hispasat-klanten gaan die aangeboden wordt naar Astra1 of glasvezel over te stappen.

TV-merk

Movistar+ is het tv-distributiemerk van Telefonica. Telefonica kreeg deze provider, die toen nog Digital+ en Canal+ heette, in juli 2015 volledig in handen toen ze deze samenvoegde met de glasvezelaanbieder Movistar TV en tot Movistar+ omdoopte. Het is onduidelijk hoeveel satellietklanten Movistar+ kent, omdat alleen totaalaantallen klanten worden gecommuniceerd (3,6 miljoen eind maart jl) waarbij satelliet, IPTV en glasvezel wordt samengevoegd.

Via Digital

In 1997 startte de toenmalige operator Via Digital (van Telefonica) op de Hispasat; die fuseerde in mei 2002 met Canal Satelite Digital tot Digital+/Canal+ en bleef aldus meer dan 15 jaar op twee satellieten hetzelfde uitzenden aangezien Canal Satelite Digital op de Astra1 uitzond. Telefonica was daarbij ook grootaandeelhouder van Hispasat; die aandelen zijn in 2012 verkocht aan Abertis, waarmee er geen ‘band’ meer bestaat tussen Telefonica en Hispasat.

Satellieten

De Hispasat-satellieten die zich op 30 graden West richten zich praktisch op alleen het Iberische schiereiland (Spanje en Portugal) alsmede de verbindingen met Noord- en Zuid-Amerika. Ook al bereikt de Europese footprint heel Europa, doordat de satelliet praktisch alleen Spaans/Portugees aanbod kent en wat ‘afgelegen’ gepositioneerd is ten aanzien van de populairdere Astra1/2/3 en Eutelsat Hotbird-satellieten, wordt die in Europa vooral in Spanje en Portugal gebruikt.

Aderlating

Met het verlaten van Movistar+ is hispasat 9 verhuurde transponders armer, wat een behoorlijke aderlating is. De Spaanse publieke omroep RTVE, AMC Networks,MX1, en de Portugese providers MEO en NOS zijn andere belangrijke huurders van deze satelliet; net als Telefonica zelve die deze voor aanvoerdoeleinden inzet.