SPOT: Meer kijktijd, minder omzet

tvkijkenDe netto bestedingen voor TV-reclame zijn in de eerste helft van 2013 uitgekomen op €446 miljoen, een daling van 5,6% ten opzichte van de eerste helft 2012. Dat blijkt uit het halfjaarrapport 2013 dat SPOT vandaag heeft gepubliceerd over de eerste helft van 2013. De aanhoudende recessie heeft logischerwijs ook een effect op de bestedingen in de TV-reclamemarkt. Ten opzichte van andere mediumtypen blijft de kracht van TV echter ongeëvenaard. Dit blijkt uit de netto omzetten voor de totale reclamemarkt die Nielsen onlangs over 2012 publiceerde.

Kijktijd stijgt naar 201 minuten
Ondanks het ontbreken van grote sportevenementen is de kijktijd in de eerste helft van dit jaar gestegen naar 201 minuten per dag (doelgroep 6+, bron SKO). Na de introductie van de nieuwe populatienorm, de Gouden Standaard, in 2007 is de kijktijd in Nederland nog niet zo hoog geweest in een eerste half jaar. Vooral de maanden januari en mei kenden een hogere kijkdichtheid dan de zelfde maanden in 2012.

Explosieve groei online video advertising
In de eerste helft van 2013 werd € 396 miljoen uitgegeven aan spot advertising en € 50 miljoen aan non-spot advertising (sponsoring). In dezelfde periode hebben de SPOT zenders een gezamenlijke omzet van € 6 miljoen gerealiseerd op online video, een groei van maar liefst 20%.

Positieve verwachtingen over de tweede helft 2013
Een aantrekkende economie in de voor Nederland belangrijke exportlanden zal onze economie, weliswaar trager dan verwacht, vlot trekken. De TV bestedingen herstelde zich na de vorige crisis in 2009 sneller dan de economie zelf. SPOT verwacht dat de TV markt zich in de tweede helft sneller zal herstellen dan de economie dat zal doen. Gesprekken met bureaus en adverteerders, waarin ook gesproken wordt over ophogingen van jaarcontracten, onderschrijven deze verwachting ten aanzien van de tweede helft 2013. (Persbericht SPOT)

Volledige rapport vind je hier: http://www.spot.nl/docs/default-source/nieuws/spot-tv-halfjaarrapport—2013.pdf?sfvrsn=2