Stichting BREIN pakt illegale software voor ‘Kodi’ aan

Stichting BREIN pakt nu ook software aan waarmee toegang kan worden verkregen tot “ongeautoriseerde content”. De afgelopen dagen zijn drie zogenaamde ‘Kodi builds’ gestopt aldus de stichting.

Ongeautoriseerde content

Bij de illegale software wordt er een versie van het legale softwareprogramma Kodi voorzien van illegale software. Deze illegale software zorgt er voor dat de gebruiker eenvoudig toegang krijgt tot ongeautoriseerde content. Deze builds kunnen worden geïnstalleerd op losse mediaspelers maar ook op bijvoorbeeld een normale computer. De zogenaamde ‘builds’ bevatten ‘add-ons’ voor onder meer ongeautoriseerde films, series, sport en muziek.

Betrokkenen

Tien betrokkenen hebben geschikt door ondertekening van een onthoudingsverklaring met boetebeding van 500 euro per illegale link.

“Mediaspeler zonder kastje”

“Het is eigenlijk een mediaspeler zonder kastje”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Wanneer mensen een stuk software maken met daarin add-ons die naar illegale content linken dan maakt dat inbreuk.”

“Deze jongens weten donders goed waarmee ze bezig zijn”, zegt Kuik. “Ontwikkelaars en aanbieders van dergelijke builds moeten er rekening mee houden dat benadeelde partijen recht op schadevergoeding hebben.”

Filmspeler

Het Hof van Justitie voor de EU oordeelde eerder dit jaar in haar Filmspeler arrest dat het aanbod van een mediaspeler met ‘add-ons’ voor illegale content inbreuk maakt. Vanzelfsprekend maakt het aanbod van zulke add-ons zonder kastje ook inbreuk. Dat geldt ook voor een verzameling van zulke illegale add-ons.