Tegels voor RTL Nieuws, Nieuwsuur en de Volkskrant

TegelsIn de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zijn donderdagavond de journalistiekprijzen De Tegels 2012 uitgereikt. RTL Nieuws kreeg de Tegel voor beste nieuwsproductie voor de berichtgeving over de inkomensafhankelijke zorgpremie.

 

Volgens de jury bracht RTL als eerste de grote gevolgen van deze maatregel in beeld. Mariƫlle Tweebeeke en Bas Haan van Nieuwsuur van de NOS en NTR kregen De Tegel voor het beste interview. Reinout Oerlemans en twee topmannen van het VU Medisch Centrum werden stevig aan de tand gevoeld over de missers die zijn gemaakt bij het televisieprogramma Tussen Leven en Dood.

De reconstructie van het mislukte Catshuisoverleg door Robert Giebbels en Jan Hoedeman van de Volkskrant werd beloond met een tegel voor beste verslaggeving. De publieksprijs ging naar Roel Gerards en Tjeerd Kleijn van RTL Nieuws voor hun berichtgeving over het Gaza-conflict.

Project X
Het beste onderzoek werd gedaan door het Dagblad van het Noorden en RTV Noord in een gezamenlijk project: de reconstructie van Project X Haren. Volgens de jury had de commissie-Cohen het mede dankzij de omroep en de krant het een stuk makkelijker gekregen. 

Er waren ook Tegels te verdelen onder de journalisten van de toekomst. De 28-jarige Freek Schravesande kreeg de prijs voor journalistiek talent voor drie grote artikelen die hij schreef voor NRC Next. Volgens de jury is hij een “ongebruikelijk talent dat veel ruimte kreeg voor onorthodoxe onderwerpen”. De Toekomstprijs was voor de net afgestudeerde Yvonne Roerdink en Anne van Oudheusden. Met Journalistiek OnderzoeksBureau JOB willen zij met data van bedrijven maatschappelijke kwesties onderzoeken, die gebruikt kunnen worden voor onderzoeksjournalistiek.

De uitreiking werd live uitgezonden via Den Haag TV, Het Ziggo Evenementenkanaal en Journaal 24. Meer informatie via: http://www.detegel.info/