Tele2 komt met tv-pakket van 20 zenders dat voldoet aan Mediawet

Telecomaanbieder Tele2 introduceert per vandaag een nieuw televisiepakket: Tele2 TV Light. Het pakket biedt alleen de 20 populairste zenders en alle regionale omroepen waarmee Tele2 voldoet aan de Mediawet. De Mediawet schrijft een minimaal aantal van dertig televisiezenders voor bij een digitaal basispakket.

Niet bekeken

Nederlandse huishoudens hebben vaak keuze uit meer dan 69 zenders. Maar 95% van de tijd kijken mensen slechts naar 11 zenders. De rest wordt niet bekeken, terwijl er natuurlijk wel iedere maand voor betaald wordt aldus Tele2. Tele2 komt daarom met een televisiepakket zonder “vetrandjes” waarin alleen de 20 populairste zenders zijn te zien.

TV Light

Het televisiepakket TV Light kost 7 euro per maand en bevat 20 televisiezenders. Aangezien het doorgeven van de regionale omroep verplicht is worden alle regionale zenders doorgegeven. Het totaal aantal zenders in het pakket TV Light komt hierdoor uit op meer dan dertig. Van deze zenders worden er 14 televisiezenders in HD-kwaliteit doorgegeven. In combinatie met een internetabonnement kost TV Light 32 euro per maand. TV Basis, dat meer televisiezenders biedt, kost in combinatie met een internetabonnement 2 euro meer: 34 euro per maand. Een overzicht van de aangeboden televisiezenders vind je hier. Het aantal radiozenders dat bij TV Light wordt doorgegeven is gelijk aan het aanbod radiozenders bij TV Basis.

À la carte televisie

Op 22 juni stemde staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker in met een onderzoek naar meer keuzevrijheid voor consumenten bij het samenstellen van hun tv-pakket. Tele2 is een groot voorstander van dit initiatief. Directeur consumentenmarkt Fedor Hoevenaars: “Onze droom is om klanten à la carte televisie aan te  kunnen bieden, met echt alleen de zenders die je daadwerkelijk kijkt. Met TV Light zetten wij nu de eerste stap in die richting en bieden wij onze klanten het kleinst mogelijke pakket wat binnen de huidige wet mogelijk is.”

Mediawet

De Nederlandse Mediawet schrijft echter voor dat een digitaal basispakket moet bestaan uit minimaal 30 zenders. Tele2 zegt te voldoen aan deze wet aangezien alle regionale omroepen worden doorgegeven en daarmee meer dan 30 zenders zichtbaar zijn. “We zijn met het pakket zo dicht mogelijk op de wettelijke mogelijkheden gaan zitten. Dat betekent dat we de 20 meest populaire zenders bij elkaar hebben gebracht. De verplichte regionale omroepen zitten ook in het pakket, dus het totaal komt wel boven de 30. Bij Tele2 hebben klanten echter de mogelijkheid om zelf de zendervolgorde aan te passen. Desgewenst kunnen klanten dus regionale zenders toevoegen aan de eerste twintig zenders.”,aldus Jan-Willem te Gussinklo, Reputation manager bij Tele2 tegenover MediaMagazine.nl.

Tele2 TV Advies

Met de introductie van TV Light start Tele2 een campagne om Nederlanders bewust te maken van het fantastische aanbod op tv en van hun eigen kijkgedrag onder de naam Tele2 TV Advies. Fedor Hoevenaars:  “Door de overvloed raken consumenten het overzicht kwijt. Wij helpen hen door de ouderwetse omroeper nieuw leven in te blazen.” In Tele2 TV Advies helpt de populairste Nederlandse omroeper van de jaren ‘80 en ‘90, Hans van der Togt, heel Nederland op geheel eigen wijze bij het maken van een bewuste keuze in het woud van series, sitcoms, films en talkshows.

Tele 2 TV Advies promotiefilm:

https://www.youtube.com/watch?v=E-YChrTNzrI