Televisie wordt steeds minder gebruikt voor bekijken video content

De televisie wordt steeds minder gebruikt door consumenten voor het kijken naar video content. Dit blijkt uit onderzoek door Accenture waarover de website Consultancy.nl bericht.

TV-honger

Kijkersaantallen lopen terug, de jongere generatie kijkt steeds minder televisie en bekijkt shows en films steeds vaker online, aldus het onderzoek van Accenture. Het wereldwijde consultancybureau Accenture deed onlangs onderzoek naar de ‘TV-honger’ van consumenten wereldwijd. In het rapport ‘Digital Video and the Connected Consumer’ presenteerden de consultants een aantal weken geleden de resultaten van het onderzoek, waarvoor 24.000 klanten tussen de 14 en 55 jaar oud, uit 24 landen werden ondervraagd. Ook Nederland maakte onderdeel uit van het onderzoek.

Het onderzoek laat zien dat overal en op elk moment het kijken van video’s meer en meer is verschoven van de tv naar alternatieve apparaten, zoals laptops, pc’s,tablets en smartphones.

Kijken via televisiescherm neemt af

Als gevolg van deze verschuiving is het kijken van shows en films via de beeldbuis wereldwijd met 13% afgenomen. Ook het aantal mensen dat de televisie aanzet om sportwedstrijden te bekijken is afgenomen met 10% en het kijken van videoclips op de televisie is met 3% gedaald.

Leeftijd

Vanuit een leeftijdperspectief is voor bijna alle leeftijdscategorieën het kijken van TV shows en films via een televisietoestel afgenomen met percentages van meer dan 10 procent. Echter, hoe ouder de consument, des te lager de afname in televisiegebruik. Terwijl kinderen tussen de 14 en 17 jaar 33% minder achter de tv zitten en in plaats daarvan veelal voor laptops kiezen om tv-programma’s te kijken, is deze afname in de categorie 18-34 jaar: 14%, bij 35-54: 11% en bij de oudste deelnemers (55 en ouder) slechts 6%.

“We zien een duidelijke verschuiving, weg van het kijken naar een traditioneel televisietoestel”, vertelt Gavin Mann, Global Broadcast Industry Lead bij Accenture. “Dankzij verbeterde streamdiensten en langere batterijduur worden televisieprogramma’s en films nu veel vaker bekeken op mobiele apparaten van alle vormen en maten.”

Multitasken

Volgens het onderzoek van Accenture doet 87% van de consumenten aan multitasken. Zij vullen hun standaard TV aan met een tweede beeldscherm, bijvoorbeeld om tijdens het kijken informatie over een serie op te zoeken, op social media te delen wat zij op het moment aan het kijken zijn, of om online te winkelen. De meerderheid (57%) gebruikt hiervoor zijn smartphone en vooral bij de jongere generaties ligt dit percentage hoog. Laptops, die in 50% van de ‘multitask gevallen’ worden gebruikt, zijn populairder onder de oudere generaties. Tablets wordt door een kwart van de ‘multitaskers’ gebruikt en is dus het minst populair.

Meer over het onderzoek Digital Video and the Connected Consumer is te lezen op de website Consultancy.nl