Televisiezender Viceland exclusief van start bij Ziggo

De nieuwe televisiezender Viceland is vandaag, woensdag 1 maart, van start gegaan met haar uitzendingen in Nederland.De Nederlandse versie van de zender zal 3 maanden exclusief bij Ziggo te zien zijn. Per 1 juni wordt het mogelijk de zender ook bij andere operatoren te laten distribueren.

Doelgroep

De zender die zich op vooral jonge mensen die steeds minder televisie kijken (16-39 jarigen) en is bekend van haar website waarin ze op een onafhankelijke en originele, maar wel journalistieke wijze zowel maatschappelijke als typische jongerenonderwerpen uit de hele wereld aandacht geeft. Daarbij komt ook muziek, eten, kunst, seks, drugs, mode, film, sport en technologie aan de orde.

TV Standaard-pakket

Viceland is bij Ziggo in het TV Standaard-pakket te zien via kanaal 26, opdat 3,338 miljoen kabelhuishoudens de zender met een smartcard kunnen ontvangen. De zender is ook via de app Ziggo Go beschikbaar. Alhoewel de zender vooral op HD-distributie inspeelt, biedt Ziggo de zender ook in SD aan.

Aanbieders

De zender heeft inmiddels een distributiecontract met Caiway en is in onderhandeling met andere distributiepartijen. KPN (waaronder Telfort en XS4all), Tele2, T-Mobile Thuis, Delta, Online, Stipte, Sparql, Canal Digitaal en andere partijen hebben nog niet bekend gemaakt of en wanneer ze de nieuwe zender zullen aanbieden.

Content

De zender zal voor het merendeel Amerikaanse content omvatten, maar ook programmering uitzenden van andere Viceland-versies waaronder Canada, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Naast Nederland Census waarin jongeren hun mening geven over thema’s als drugs, seks en geld, zal de zender nog 2 tot 4 eigen producties programmeren.

Eigen versie Vlaanderen

Vandaag start ook Viceland Vlaanderen die een eigen programmering zal bevatten en tevens een Vlaamse versie an Census zal uitzenden. Viceland Vlaanderen is in België via Telenet te ontvangen. In Vlaanderen was Vice (onder de naam Vice on HBO) al te zien met reportages op de zender Caz (voorheen Acht).

Franstalig België

Naast Viceland Vlaanderen denkt het bedrijf nog na over de programmering voor een Franstalige Belgische versie van Viceland. Bij de operator Proximus zal sowieso een Franstalige versie te zien zijn per 1 juni aankomende; er bestaat sinds 23 november jl. al een Franse versie van Viceland. In tegenstelling tot andere versies waaronder de Franse en Canadese versie, is Viceland in Nederland en Vlaanderen voor 100% in handen van Vice Media.

Website

Viceland heeft inmiddels websites voor Nederland en Vlaanderen gestart alsmede een Facebook en Twitter-account. Vandaag vindt de perspresentatie en een (besloten) lanceerfeest van de zender in Amsterdam plaats.