Themamaand Nederlands-Indië bij televisiezender ONS

Bij televisiezender ONS staat de gehele maand augustus in het teken van het thema Nederlands-Indië. Met veel programma’s, muziek, films en documentaires over de voormalige kolonie.

72 jaar geleden

Op 15 augustus is het precies 72 jaar geleden dat met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam voor het Koninkrijk der Nederlanden. Voor ONS aanleiding om in de maand augustus een groot aantal programma’s over Nederlands-Indië uit te zenden.

Docu’s en films

Naast veel authentiek archiefmateriaal uit de voormalige kolonie, zendt ONS ook veel documentaires en films uit. Zoals het tweeluik Oorlogsverhalen uit Nederlands-Indië waarin de levensverhalen van Nederlands-Indische oorlogsslachtoffers aan bod komen. Aan de hand van gesprekken met nabestaanden ontstaan indringende portretten van deze mensen.

Diverse onderwerpen

In een reeks documentaires komen gedurende de maand augustus diverse onderwerpen binnen het thema Nederlands-Indië aan bod. Bijvoorbeeld de documentaire Oorlogsverhalen – Japanse ereschuld die het verhaal vertelt van de laatste overlevenden van de Japanse kampen. En Regen in Nagasaki waarin programmamaakster Dorna van Rouveroy haar vader, een ex-gevangene in een Japans kamp, terugkeert naar Japan.

Klassieker

Maar er is ook ruimte voor de klassieker Max Havelaar, de speelfilm van Fons Rademakers uit 1976 met hoofdrollen voor Peter Faber en Sacha Bulthuis, naar het gelijknamige boek van Multatuli. En de film Buitenkampers waarin zogenaamde ‘buitenkampers’ vertellen over hun ervaringen als kind in Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting. Deze indringende getuigenissen worden afgewisseld met archiefbeelden en prachtige natuurbeelden van Indonesië.

Muziek

Er is ook veel muziek in de Nederlands-Indië—maand. Het jubileumconcert van Anneke Grönloh, ter gelegenheid van haar 50-jarig artiestenjubileum in 2009. Een concert van één van de Blue Diamonds, Riem de Wolff, die samen met begeleidingsband Windfall veel oude Blue Diamonds-hits maar ook eigen werk ten gehore brengt. En één van de grondleggers van de Indorock in Nederland, Andy Tielman, met een optreden in het Scheveningse Kurhaus.

Kijken

Televisiezender ONS is onder andere te ontvangen op kanaal 50 in het basispakket van Ziggo. Ook bij alle andere providers in Nederland is ONS in het pakket opgenomen.