Topmannen Vivendi verdacht van aandelenkoersmanipulatie Mediaset

De topmannen van Vivendi worden door het Italiaanse Openbare Ministerie verdacht van manipulatie van de aandelenkoers omtrent het Italiaanse mediabedrijf Mediaset. Vincent Bolloré die via holdings de controle heeft over de Bolloré Group en daarmee met 24,7 % de grootste aandeelhouder is van Vivendi en de voorzitter is van de Raad van Commissarissen van het bedrijf, is samen met Arnaud de Pauyfontaine, de CEO van Vivendi verdachte.

Fininvest

De zaak is door Fininvest (van de familie Berlusconi) aanhangig gemaakt in Milaan. Het gaat om een poging van Vivendi om Mediaset over te nemen, het Italiaanse mediabedrijf waar Fininvest een controlerende positie in heeft. Het bedrijf heeft thans 29,9% van Mediaset in handen; Fininvest 39,7 %.

Koers

Mediaset en Fininvest beweren dat Vivendi met hun eerdere terugtrekken om het betaaltelevisieproduct Mediaset Premium over te nemen zich als een paard van Troje hebben gedragen om eerst het aandeel Mediaset omlaag te krijgen om vervolgens het aandeel op te kopen en daarmee aan koersmanipulatie van het aandeel Mediaset te doen (eerst daalde de aandelenkoers met 20% waarna uiteindelijk dit steeg met 60%).

Gesprekken

Overigens zijn er ondertussen gesprekken gaande tussen Sky Italia en Mediaset over een mogelijke verkoop van Mediaset Premium aan Sky Italia. Mediaset is bekend met zenders als Rete 4, Canale 5 en Italia 1. Vivendi is bekend van onder andere de Canal+ Group.

TMG

De strijd om de controle van Mediaset doet enigszins denken aan de strijd om Telegraaf Media Groep (TMG) waarbij resp. de familie Van Puijenbroek en John de Mol om de controle strijden en Van Puijenbroek de controle niet aan De Mol wil geven terwijl de Mol zich met 20 % van de aandelen al heeft ingekocht en beide partijen biedingen doen voor het opkopen van het hele bedrijf (en daarmee ook de aandelenkoers beïnvloeden). Bij TMG zijn er echter geen vijandigheden aan de orde terwijl die bij Mediaset wel aan de orde zijn.