Turkije haalt nieuwszenders Bugün TV en Kanaltürk uit de lucht

De Turkse politie heeft woensdag de televisiezender Bugün TV en Kanaltürk het zwijgen opgelegd. De zenders zouden kritisch hebben bericht over de Turkse president Erdogan. Dinsdag had de Turkse overheid het management van de Koza Ipek Holding, het moederbedrijf van de twee zenders al vervangen. Volgens de Turkse justitie wordt Koza Ipek gefinancierd door een terroristische organisatie. Koza-Ipek bezit naast tv-zenders Bugün TV en Kanaltürk ook de kranten Bugün en Millet.

Inval

Volgens De Telegraaf wisten de twee zenders woensdag nog enige tijd via internet uit te zenden. Daar maakte de politie echter na enkele uren met geweld een einde aan. Verschillende journalisten, onder wie de hoofdredacteur van Bugün TV, zijn daarbij opgepakt.

Demonstraties

Tegen het besluit om Koza-Ipek onder curatele te plaatsen wordt hevig gedemonstreerd. Dinsdag kwamen betogers bijeen op het terrein van Koza-Ipek. De politie heeft hen met traangas uiteengejaagd. Volgens de betogers wil de regering de oppositie in aanloop naar verkiezingen op 1 november de mond snoeren.

Europese Commissie is “bezorgd”

De Europese Commissie is “bezorgd” over de inval van de Turkse ordediensten op twee televisiezenders. “Turkije moet net als elke kandidaat-lidstaat respect voor de mensenrechten verzekeren. Daar hoort ook de vrijheid van meningsuiting bij”, zo reageerde de woordvoerster van de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini.

“Niet mee bemoeien”

Dinsdag zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, nog dat het ‘geen enkele zin’ heeft om de Turken ‘voortdurend met de mensenrechtensituatie om de oren te slaan’. ‘Of we het nu leuk vinden of niet,’ de EU heeft Turkije nodig om de vluchtelingencrisis aan te pakken, zei Juncker tijdens de plenaire zitting van het parlement.

https://www.youtube.com/watch?v=e2x1bQDLHTY

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.