“Fusie Vodafone en Ziggo volgens de regels”

De fusie van de telecombedrijven Vodafone en Ziggo in VodafoneZiggo is niet tegen de regels van de interne markt. Dit oordeelt het Europees Hof van Justitie. Concurrent KPN had eerder een klacht ingediend over het feit dat de Europese Commissie de fusie in 2017 goedkeurde. Volgens KPN heeft de commissie de gevolgen onderschat.

Uitspraak

Het Financiële Dagblad bericht nu op basis van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie dat de fusie niet tegen tegen de regels van de interne markt is.

Voorwaarden

Voorwaarde voor de fusie eind 2016 was dat Vodafone haar activiteiten op het gebied van vaste telefonie, breedbandinternet en tv zou afstoten, zodat er geen overlap met Ziggo zou zijn. De diensten van Vodafone Thuis werden daarna verkocht aan T-Mobile. Ook moest Ziggo haar belang in het filmkanaal Film1 verkopen. Het belang in de sportzender Sport 1/Ziggo Sport mocht echter behouden blijven. KPN was het daarmee niet mee eens en diende een klacht in.

Hoger beroep

Eerder oordeelde het Europees Gerecht het besluit van de Europese Commissie om de fusie tussen Vodafone en Ziggo goed te keuren ongeldig was. Het Europees Hof van Justitie oordeelt nu echter anders. KPN moet de proceskosten van alle partijen betalen, maar kan nog in hoger beroep gaan.