(C) Mediamagazine

VodafoneZiggo Group een feit: fusie Ziggo en Vodafone op laatste dag van 2016

De fusie tussen Ziggo en Vodafone Nederland is op de laatste dag van 2016 gerealiseerd: VodafoneZiggo Group Holding BV is een feit. Daaronder vallen voortaan de activiteiten van Ziggo en Vodafone Nederland. Liberty Global (die tot gister de enig aandeelhouder van Ziggo was) en Vodafone Group (die tot gister enig aandeelhouder van Vodafone Nederland was) kondigden dit vanmiddag aan.

Fusiebedrijf

Het nieuwe fusiebedrijf begint overigens met een schuldenlast van 10 miljard (Ziggo alleen had 7,7 miljard euro aan schulden), zo meldt het aankondigende persbericht. Met de fusie is met ingang van heden er een andere leiding voor de bedrijven.

CEO

Jeroen Hoencamp – afkomstig van Vodafone – is de nieuwe CEO van VodafoneZiggo en Ritchy Drost – afkomstig van Ziggo/Liberty Global – is de CFO van het fusiebedrijf. Baptiest Coopmans die tot gisteren CEO van Ziggo was, zal zitting nemen in de Raad van Commissarissen.

Vodafone Thuis

Eerder deze maand is de internetprovider Vodafone Thuis verkocht aan T-Mobile die dit product tot T-Mobile Thuis zal omdopen. Deze verkoop was een vereiste van de Europese Commissie om de fusie te kunnen laten doorgaan.

Omzet

De joint-venture zou als het op 30 september jl. al samen zou zijn geweest een jaaromzet van 4 miljard euro hebben gedraaid (waarvan 2,446 voor Ziggo en 1,836 miljard voor Vodafone exclusief Vodafone Thuis).

Klanten

VodafoneZiggo telt in totaal 4 miljoen televisieklanten; 3,1 miljoen internetklanten en 2,5 klanten met vaste telefonie alsmede 5,2 miljoen mobiele telefonieklanten. Vodafone is overigens sterker in de Business-to-Business markt dan Ziggo waarmee de nieuwe combinatie op wil uitbreiden. In 2021 denken de eigenaren 210 miljoen euro te kunnen besparen als gevolg van de fusie (eerder was nog 280 miljoen beloofd) op jaarbasis.

Integratiekosten

De integratiekosten die eerder op 350 miljoen euro waren beloofd zijn teruggebracht tot 280 miljoen euro, dankzij de verkoop van Vodafone Thuis. De netto waarde van alle synergieën schalen de eigenaren in op 3,5 miljard euro. Liberty Global verkrijgt na de transactie 2,7 miljard euro, Vodafone Group zal 0,9 miljard euro verkrijgen.

Vodafone Group betaalt 800 miljoen euro aan Liberty Global voor het verkrijgen van het 50 % belang. Eerder was 1 miljard euro ingeschat.

Combineren

Het nieuwe management-team zal volgens de aandeelhouders snel met nieuwe proposities komen voor zowel de consumenten als zakelijke markt waarbij zowel mobiele diensten als televisie, vaste telefonie en internet beter gecombineerd kunnen worden. VodafoneZiggo is net als Ziggo de grootste leverancier van televisie in Nederland met meer dan 50 % van de huishoudens als abonnee.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.