Groen licht Europese Commissie overname FOX en FOX Sports door Disney

De Europese Commissie is onder voorwaarden akkoord gegaan met de overname van FOX en FOX Sports in de Europese Unie door Disney.

Nieuwe eigenaar

Na de overname zal Disney eigenaar worden van onder andere de televisiezenders FOX , FOX Sports, National Geographic, 24Kitchen en History. Alhoewel Disney die al eigenaar is van filmstudio’s (Walt Disney Pictures, Touchstone, Miramax en Buena Vista) ook eigenaar wordt van 20th Century Fox, is er volgens de Europese Commissie geen gevaar tot een dominante machtsconcentratie aangezien Universal (van NBCUniversal/Comcast), Sony en Warner Bros (samen met o.a. HBO onderdeel van AT&T) ook bestaan.

Voorwaarden

De Europese Commissie is wel van mening dat de overname concurrentie tussen twee zendergroepen opheft. De Europese Commissie verplicht Disney daarom om de deelneming in A+E Entertainment (50%) waarin de zenders History, H2, Crime+Investigation, Blaze en Lifetime zijn ondergebracht af te stoten. Hearst bezit de overige 50% van A+E. De Europese Commissie denkt dat op deze wijze afdoende concurrentie in de Europese Unie tussen zendergroepen blijft bestaan.

Naamswijziging FOX Sports?

De overname betekent dat FOX Sports in Nederland in handen kan komen van Disney. Disney is ook eigenaar van het merk ESPN, waarmee gespeculeerd wordt op een naamswijziging van FOX Sports in Nederland.

Tot aan 2025 is FOX Networks Group eigenaar van de voetbalrechten van de Nederlandse Eredivisie waarbij ze in een constructie met een controlerend belang (51%) samen met Eredivisie CV de zenders van FOX Sports Nederland exploiteert alsmede de zender FOX.

Verenigde Staten

21st Century Fox blijft eigenaar van de meeste delen van het Amerikaanse FOX Sports, FOX News, FOX Business. Big Ten Network. Regionale versies van FOX Sports in de Verenigde Staten zullen moeten worden verkocht. Keith Rupert Murdoch is de toonaangevende en belangrijkste aandeelhouder van 21st Century Fox.

Sky

Disney wilde oorspronkelijk ook de activiteiten van Sky (Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië) overnemen, maar werd overboden door Comcast. Hierdoor is de vanzelfsprekende combinatie en synergie-en tussen Sky (van Comcast) en FOX (binnenkort Disney) niet langer vanzelfsprekend. Inmiddels lijkt Disney te zinspelen op het terugtrekken per 2020 van haar filmrechten die Sky voor het Verenigd Koninkrijk in handen heeft als reactie.