Comcast is nieuwe eigenaar van Britse mediabedrijf Sky

Het Amerikaanse bedrijf Comcast is de nieuwe eigenaar van het Britse mediabedrijf Sky. Aandeelhouders van Sky moeten overigens nog wel instemmen met het overname bod van het Amerikaanse mediabedrijf.

Veiling

Comcast streed samen met 21st Century Fox van mediamagnaat Rupert Murdoch om het Britse bedrijf Sky. Comcasts bod van 19,19 euro per aandeel was uiteindelijk hoger dan de 17,40 euro die Fox bood. De biedingen werden uitgevoerd in een veiling waarvan de uitslag zaterdag bekend is geworden.

Einde aan strijd

Het winnende bod is in totaal ruim 30 miljard euro waard en zit 9 procent boven de beurswaarde van Sky. Met de veiling komt een einde aan een strijd die begin dit jaar begon met een bod van Comcast op Sky. Fox had eind 2016 bekendgemaakt alle aandelen in handen te willen krijgen. Fox verhoogde in juli van dit jaar het eigen bod als reactie op de bieding van Comcast op Sky.

Tegenvaller

De winst van Comcast is een forse tegenvaller van Rupert Murdoch. Murdoch bezit al bijna 40 procent van de aandelen in het Britse mediabedrijf. Ook het Amerikaanse mediabedrijf Walt Disney wordt getroffen door de nederlaag van Fox. In juni nam Disney grote delen van Murdochs bedrijf over, waaronder zijn aandelen in Sky. Als de volledige overname van het Britse mediabedrijf was doorgegaan, zouden ook die aandelen naar Disney gaan.

NBC

Comcast is al eigenaar van onder meer NBC en de filmstudio’s van Universal Pictures. Het bedrijf mengde zich in februari in de overnamestrijd.

Aandeelhouders

Als de aandeelhouders van het Britse mediabedrijf instemmen met het bod krijgt Comcast ruim 60 procent van de aandelen in handen en daarmee hebben ze de leiding over het mediabedrijf.

Sociale media: