Distributeurs gaan ‘illegaal TV kijken’ bestrijden

De Nederlandse aanbieders van televisiepakketten gaan illegaal televisiekijken effectiever opsporen en bestrijden. Dit bericht NL Kabel, de branchevereniging voor kabelmaatschappijen in Nederland op haar website.

Gezamenlijk plan

Illegaal kijken is een vorm van fraude, waarbij versleutelde televisieuitzendingen zonder toestemming en tegen betaling door fraudeurs worden aangeboden. Vaak omvat het illegale aanbod zowel de algemene televisiekanalen als premium televisiekanalen, waaronder sportkanalen. De televisieaanbieders werken aan een gezamenlijk plan van aanpak rondom illegaal aanbod.

Vormen van illegaal televisiekijken

Technisch gesproken gaat het bij illegaal televisieaanbod om zogenaamde ‘control word sharing’ en live streaming. Via control word sharing worden de sleutels op smartcards, die nodig zijn om versleutelde digitale tv-kanalen te bekijken, illegaal tegen betaling aangeboden. Bij illegaal streaming aanbod wordt ontsleutelde content illegaal via het internet aangeboden.

Fraude

Beide vormen van illegaal TV aanbod leiden tot economische en maatschappelijke schade en benadelen de gehele mediasector, waaronder makers en rechthebbenden, producenten, omroepen en legale pakketaanbieders. Deze vormen van fraude zijn dan ook strafbaar.

Plan van aanpak illegaal kijken

Het plan van aanpak zal een verbeterde opsporing van illegaal kijken behelzen, waarbij partijen onderling en met politie en Justitie actief gegevens over illegale aanbieders zullen gaan uitwisselen. Enkele illegale aanbieders, die in december 2013 als eersten door de politie werden opgepakt, worden momenteel berecht. De uitspraken worden verwacht in het voorjaar van 2016. Partijen zien deze rechtszaken als een goede eerste stap van de nieuwe aanpak.

Gezamenlijk initiatief  aanbieders

Het plan van aanpak rondom de bestrijding van illegaal televisie kijken is een gezamenlijk initiatief van NL Kabel en van televisieaanbieders zoals CaiWay, DELTA, M7 (CanalDigitaal en Online.nl) en Ziggo.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.