TV-programma Vaarwel Nederland met speciale uitzending op NPO Radio 1

Vandaag, zaterdag 24 maart, brengt Omroep MAX op NPO Radio 1 van 19.00 tot 22.00 uur een speciale uitzending rond het thema emigratie in ‘Vaarwel Nederland’. Elles de Bruin ontvangt gasten als filosoof Marli Huijer en journalist Hylke Speerstra om te praten over emigratie vroeger en nu.

70 jaar geleden

Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat de grote naoorlogse emigratiegolf begon. Naar aanleiding daarvan maakte Omroep Max de televisieserie Vaarwel Nederland. Aangemoedigd door mooie verhalen en subsidieregelingen van de overheid, besloot bijna een half miljoen Nederlanders in de jaren na de Tweede Wereldoorlog het geluk te zoeken in Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.

De afgelopen weken volgde MAX in de televisieserie Vaarwel Nederland het spoor van menig landverhuizer.

Het opbouwen van een nieuw leven

In de speciale uitzending Vaarwel Nederland ontvangt Elles de Bruin Filosoof Marli Huijer, journalist Hylke Speerstra en migratiedeskundige Marijke van Faassen en praat met hen over emigratie vroeger en nu.

Vaarwel Nederland

Carmen Fernald, de bedenker en researcher van de serie Vaarwel Nederland, heeft zelf een migrantenachtergrond. Ze vertelde in het televisieprogramma De Nieuwe Maan over de serie, hoe het is om te integreren in een andere cultuur en wat de gevolgen van emigratie zijn: “Het splijt echt families.” Ook gaat zij in op de grote rol die de verzuiling speelde in het naoorlogse emigratieverhaal.

Luisteren

NPO Radio 1 is landelijk te ontvangen via FM en DAB+, alle (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Sociale media: