“Tv-zenders Viacom en FOX zenden te weinig Europese producties uit”

Uit een rapportage van het Commissariaat voor de Media blijkt dat televisiezenders als FOX, Comedy Central en MTV te weinig Europese producties uitzenden.

Rapportage

Het Commissariaat voor de Media rapporteert elke twee jaar over het aantal Europese producties dat wordt uitgezonden. De televisiezenders FOX, Comedy Central, Veronica, MTV, Nick Jr. en Nickelodeon voldoen daarbij niet aan het vereiste om 50 % van de programmering behoudens nieuws, sport, spellen, reclame en homeshopping aan Europese producties uit te zenden.

Viacom

Vooral televisiezenders die vallen onder het Amerikaanse Viacom via de dochter Viacom International Media Networks zoals Comedy Central, MTV, Nick Jr. en Nickelodeon voldoen niet aan de daarvoor gestelde quota. De Vlaamse en Deense versies van Comedy Central hebben nauwelijks Europese producties met zelfs 0% en 2% (2016). Deze televisiezenders zenden uit via een Nederlandse licentie en daardoor vallen deze zenders ook onder de rapportage van het Commissariaat voor de Media.

FOX

Van de in Nederland uitgezonden zenders is FOX (onderdeel van Eredivisie Media & Marketing dat weer voor de meerderheid van 21st Century Fox is) ook minimaal met het uitzenden van Europees product: 9% (2016) is slechts Europees; verder bulkt Fox uit van de Amerikaanse producties.

Eens per twee jaar

Het Commissariaat voor de Media rapporteert slechts eens per twee jaar met forse vertraging over de hoeveelheid Europese producties op in Nederland gelicenceerde tv-zenders. TV-zenders als RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, RTL Z, RTL Crime, RTL Lounge en RTL Telekids zenden uit met een licentie uit Luxemburg en vallen niet onder deze controle. Dit geldt ook voor tv-zenders als National Geographic, Discovery Channel, TLC en andere zenders die van uitzendlicenties uit andere landen gebruik maken.

NPO

De publieke tv-zenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voldoen ruimschoots aan de verplichtingen, die overigens wel jaarlijks worden geopenbaard.

Nederlandse producties

Voor de overige verplichtingen aan Nederlandse producties, voldoen Fox en Comedy Central niet aan de verplichting meer dan 40% daarvoor in te richten. Voor ondertiteling van Nederlandse producties voldoet alleen 24Kitchen in 2016 niet aan deze verplichting.

Overigens handhaaft het Commissariaat voor de Media nauwelijks op deze verplichtingen.