Uitgebreid aandacht voor Bevrijdingsdag bij NOS

Vandaag, zaterdag 5 mei, is het Bevrijdingsdag. De NOS besteedt uitgebreid aandacht aan deze dag op NPO 1 en NPO 3.

Start in Leeuwarden met 5 mei-lezing

De officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding is dit jaar in Friesland. In de Blokhuispoort in Leeuwarden draagt filosoof/schrijver Stine Jensen de 5 mei-lezing voor. Jensen beschouwt vrijheid als de “moeder aller waarden” De presentatie is in handen van Art Rooijakkers en is vanaf 12.00 uur te zien op NPO 1.

Het 5 mei-concert op de Amstel

Vanaf 20.30 uur is er op NPO 1 een rechtstreekse uitzending te zien vanaf de Amstel in Amsterdam over Bevrijdingsdag met een live-registratie van het 5 mei-concert. Koning Willem-Alexander, koningin Maximá, het publiek langs de kaden en de kijkers thuis zijn getuige van deze traditionele feestelijke afsluiting van de Nationale Viering Bevrijding.

Dit jaar treden Maan, Willemijn Verkaik, CB Milton, Bastiaan Everink en Noa Wildschut op en speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Antony Hermus op de Amstel.

Bevrijdingsfestivals

Vanaf 22.45 uur is er op NPO 3 aandacht voor de Bevrijdingsfestivals. Er is dan een rechtstreekse uitzending vanaf het Bevrijdingsfestival in Zwolle, één van de in totaal veertien gratis toegankelijke bevrijdingsfestivals in Nederland.

Naast een compilatie van optredens zijn de belevenissen te zien van de ambassadeurs van de vrijheid. Dit jaar zijn dat Ronnie Flex, dj Fedde Le Grand en de band My Baby. Zij reizen per helikopter langs verschillende bevrijdingsfestivals.