Ultra HD-zender INsight UHD niet meer vrij beschikbaar op satelliet

INsight UHD, een internationaal lineair Ultra HD televisiekanaal dat in Nederlands is gevestigd, is sinds dinsdag niet langer vrij beschikbaar op satelliet. Het kanaal viert haar 1-jarig bestaan en was sinds haar lancering vrij beschikbaar. Lindy Noach, PR & Marketing Manager van TV Entertainment Reality Network (TERN) geeft tegenover Mediamagazine.nl aan dat het altijd de bedoeling is geweest het signaal te coderen.

Geen overeenkomsten

De UHD-zender zendt uit op de in Europa veelbekeken Astra1-satelliet, maar heeft nog geen overeenkomsten voor uitzending door satellietoperatoren voor eindklanten op deze satelliet. Tot nu toe hadden Canal Digitaal, TV Vlaanderen en TeleSat (van M7 Group SA) ten behoeve van het Nederlandse en Belgische publiek de zender wel in de zenderlijst opgenomen.

HD-versie

Begin oktober codeerde het bedrijf de HD-versie, Insight HD. Deze zender is in Duitsland te zien voor de houders van HD+ smartcards (waarmee de Duitse commerciële zenders in HD bekeken kunnen worden). Desondanks is Insight UHD niet via HD+ beschikbaar. De zender heeft het afgelopen jaar langzaam haar distributie via verschillende distributeurs uitgerold. INsight TV HD is via Sky in Engeland en via Vodafone in Portugal beschikbaar, INsight UHD is momenteel te zien via Vodafone in Portugal, vanaf eind deze maand ook bij Vodafone in Spanje en Tricolor in Rusland.

Nederland

Aangezien in Nederland Ziggo en KPN nog geen echt UHD-aanbod hebben is de distributie van de UHD-versie bij deze operatoren nog niet aan de orde. Ziggo – en eigenaar Liberty Global – worstelt overigens nog met de implementatie van de UHD-techniek op haar kabelnetwerken en heeft nog geen ontvangers en aanbod in UHD beschikbaar; KPN is begonnen met een eerste pilot.

Samsung

Met Samsung heeft TERN in september jl. een overeenkomst gesloten om Insight UHD via een applicatie beschikbaar te stellen via Samsung UHD-tv toestellen. INsight kondigde onlangs ook aan de HDR techniek te implementeren op haar content.

Online

INsight TV blijft met een (lagere) kwaliteit wel via de site van de zender beschikbaar. Met het coderen van Insight UHD, zijn er op Astra1 & Hotbird satelliet nog vrij te ontvangen UHD-zenders als FunBox 4K, Fashion One 4K, homeshopping-zender Pearl TV en 8 promozenders beschikbaar.

De Franse zender Clubbing TV startte deze week op de Hotbird met een promo’s voor haar C4K360-zender waarop dance, esport/gaming en extreme sporten zullen worden uitgezonden. Een startdatum hiervan is nog niet bekend.

TERN

TERN is een onderdeel van de GS Group, actief op het gebied van betaalde televisieoplossingen. De holding is in handen van de General Satellite Corporation Ltd. Dit bedrijf was oorspronkelijk in handen van de Rus Andrey Tkachenko, maar die heeft dat bezit overgedragen aan een in Jersey gevestigde holding.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.