Vanaf september strengere controle regiogerichtheid

Het Agentschap Telecom gaat vanaf september strenger toezien op de regiogerichtheid van de programmering van regionale commerciële radiozenders. Dit bericht het agentschap op een speciale informatiepagina over de regiogerichtheid op haar website.

Regionale commerciële FM-vergunninghouders zijn verplicht hun programma’s voor een deel van de zendtijd te richten op de regio, de zogenoemde regiogerichtheid. Bij de verdelingen van de vergunningen in 2003 en 2008 hebben de vergunninghouders (zelf) geboden voor een percentage regiogerichte programmering. De vergunningen zijn mede verkregen op grond van hun programmatische bod. Regiogerichtheid is een inhoudelijk criterium waarbij het gaat om programma’s met informatie, cultuur en educatie uit de regio (het FM-bereik).

Uitspraken

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de regiogerichtheid wat geleid heeft tot een aantal rechtszaken. De rechtbank Rotterdam heeft op 4 juni 2015 in haar uitspraak onder meer een oordeel gegeven over de afbakening van het begrip ‘regio’, meer in het bijzonder of alleen moet worden gekeken naar het analoge verzorgingsgebied (FM) of ook naar het gebied dat samenvalt met het daaraan gekoppelde digitale kavel (DAB+).

De rechtbank heeft geoordeeld dat moet worden uitgegaan van het analoge verzorgingsgebied van de FM-zender. Op 29 maart jl heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deze uitspraak bevestigd in een hoger beroep en overwogen dat de regiogerichtheidseis niet mag worden versoepeld als gevolg van de digitaliseringsverplichtingen.

Toezicht

Naar aanleiding van die uitspraken zijn de regionale commerciële radiozenders geïnformeerd over de manier waarop Agentschap Telecom toezicht houdt op regiogerichtheid. De radiozenders hebben de mogelijkheid gehad om vragen te stellen over dit toezicht die zijn beantwoord door het agentschap. Zo hebben de radiozenders vragen gesteld over wat een ‘groen gebied’ precies inhoudt voor het Agentschap Telecom en of verzoekplatenprogramma’s meetellen als regiogerichtprogramma in de programmering. Al de vragen en antwoorden zijn te vinden op de speciale website van het agentschap.

Handhaving

Per 1 september aanstaande gaat het Agentschap Telecom toezien op de regiogerichtheid van de programmering van de regionale commerciële radiozenders. Radiozenders die niet het verplichte percentage regiogerichtheid behalen lopen kans om een zogenaamde last onder dwangsom opgelegd te krijgen. Dit is een boetevorm die meerdere keren opgelegd kan worden totdat aan de regels voldaan wordt.

Teleurgesteld

Nico Silvius, directeur van onder andere de regionale commerciële radiozender RADIONL, reageert teleurgesteld over de gang van zaken rond de regiogerichtheid. “We gaan als regionale commerciële radiozenders straks gehuchten radio maken”, aldus Silvius. Veel regionale commerciële radiozenders zullen hun (muziek)programmering moeten aanpassen om te voldoen aan de nieuwe eisen zo leert onderzoek eerder gedaan door deze website.

2 reacties

  1. Huilebalk Silvius. Heeft zelf willens en wetens een hoog percentage regio gerichtheid geboden voor allerlei kavels, jarenlang geprofiteerd van het feit dat het AT niet handhaafde, en nu lopen klagen. Tsss…

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.