Viacom kondigt omvorming Spike tot Paramount Network aan in de VS

Viacom heeft in de Verenigde Staten aangekondigd dat de zender Spike begin 2018 zal worden omgevormd tot The Paramount Network.

Hoofdmerken

Viacom, het bedrijf achter onder andere MTV, VH1, Comedy Central en Nickelodeon, stelt in haar financiële kwartaalbericht over eind 2016 dat ze voortaan zes belangrijke hoofdmerken wil hanteren: BET, Comedy Central, MTV, Nickelodeon, Nick Jr. en Paramount.

In Nederland zijn Paramount en BET thans niet actief. In Europa is BET wel in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk actief; Paramount is in Spanje, Frankrijk, Italië, Polen, Hongarije, Roemenië en Zweden met de filmzender Paramount Channel actief.

Spike

Spike bestaat in Europa in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Vlaanderen en daarnaast in een joint venture met RTL Group onder de naam RTL Spike in Hongarije. Het Viacom-bedrijfsonderdeel Paramount dat met name bekend is als producent van films, distribueert deze ook en heeft daarbij ook de afgelopen jaren tv-zenders gelanceerd.

In de Verenigde Staten is het plan om per begin 2018 Spike om te dopen tot The Paramount Network. Deze zal volgens de aankondiging de ‘sterke en groeiende programma expertise’ van Spike meenemen naar het wereldwijd erkende Paramount-merk.

Nederland en Vlaanderen

In Nederland en Vlaanderen bestaat Spike sinds 1 oktober 2015. Oorspronkelijk was het alleen in deeltijd via Nickelodeon van 21:00 tot 02:30 uur te zien. Sinds 12 december 2016 is de zender bij Ziggo (en per 1 maart ook bij Caiway) 24 uur per dag te zien. De zender richt zich voornamelijk op jonge mannen met een ‘brutale’ programmering die met name van Amerikaanse leest is; de zender omschrijft zichzelf als ‘entertainment met een scherp randje voor volwassenen’.

“Geen directe impact”

Aan de Nederlandse vestiging van Viacom International Media Network is gevraagd wat de Amerikaanse aankondiging betekent voor Nederland, aangezien de Spike-programmering voor een aanzienlijk deel afkomstig is uit de Verenigde Staten. In reactie zegt een woordvoerster dat de aangekondigde verandering de Verenigde Staten betreffen en er ‘op dit moment’ geen ‘directe’ impact is op Nederland en Vlaanderen.

De woordvoerster benadrukt dat voor Spike in Nederland en Vlaanderen slechts een aantal shows vanuit de internationale pipeline worden uitgezonden. Denk aan Bellator, Lip Sync Battle en Ink Master, shows die ook in de nieuwe structuur onderdeel blijven van de Viacom showportfolio.