Vlaamse “mediapolitie” deelt boetes uit

rechtszaakDe Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), de Vlaamse evenknie van het Commissariaat voor de Media heeft de Vlaamse commerciële tv-zenders Vijf en MTV Networks Belgium beboet.

Vijf moet 2.500 euro betalen voor het expliciet in beeld brengen van een masturberende man en dat in een uitzending vóór 20 uur. MTV Networks kreeg een boete van 20.000 euro opgelegd omdat het een sanctie van de VRM niet uitvoerde. Vijf zond in juni een “mogelijk schadelijke” aflevering uit van de reeks “Sex and the city” (foto boven). In de aflevering “Hot child in the city” was zeer duidelijk te zien hoe een man masturbeerde met blootblaadjes voor zich. De aflevering werd ook voor 20 uur uitgezonden. Het Mediadecreet bepaalt dat er geen programma’s mogen worden uitzonden die “schade kunnen toebrengen aan de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van minderjarigen.” Door Vijf werd tijdens de aflevering wel een visuele waarschuwing (12+) uitgezonden maar de waarschuwing werd volgens de VRM slechts enkele seconden getoond en niet gedurende de hele uitzending. Er ontbrak ook een akoestische waarschuwing.

Southpark 
MTV Networks kreeg dan weer in juli een waarschuwing van de VRM voor de vroegtijdige uitzending van de animatiereeks “South Park” (foto klein) op jongerenzender TMF. MTV Networks liet de VRM weten de afleveringen na 21 uur te programmeren en een visueel symbool te tonen. Maar MTV Networks verzuimde om een door de VRM opgesteld bericht te publiceren in 2 dag- en weekbladen en dat op eigen kosten. (via oa VRT)