Vlaanderen en VRT vieren Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Vlaanderen viert vandaag het Feest van de Vlaamse Gemeenschap en de de Vlaamse publieke omroep viert dit feest uitgebreid mee met extra veel muziek van Vlaamse bodem op het programma.

Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Tijdens deze feestdag wordt sinds 1973 herinnerd aan de slag in 11 juli 1302, waarbij milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard versloegen, aan de Groeningekouter bij Kortrijk.

Televisie

De VRT, de Vlaamse publieke omroep komt vandaag met een speciale programmering. Zo komt de televisie zender VRT Eén met een speciale muziekshow vanuit Antwerpen met een heleboel artiesten die uitsluitend Nederlandstalige muziek brengen met optredens van van Willy Sommers, Bart Kaëll, De Romeo’s en Garry Hagger. Zij zingen samen het officiële ‘Vlaanderen Feest!’-lied 2015: “Omdat ik Vlaming ben”. Het lied werd geschreven door Udo, de productie werd gedaan door Bert Gielen. Vlaanderen Feest! wordt live uitgezonden op Eén, vanaf 20.30 uur.

Radio

VRT Radio 2 zet vandaag de Vlaamse muziekproducties centraal. Christel Van Dyck en Lars De Groote presenteren de Vlaamse 100. Tot 20.00 hoor je op VRT Radio 2 naar de 100 populairste nummers gemaakt door Vlaamse artiesten, live vanop de Grote Markt in Brussel. In Festivox heeft Radio 1 extra aandacht voor de Vlaamse acts die op de feestpodia staan vandaag. Bij Studio Brussel staat ‘Was het nu 80-90-00’ volledig in het teken van de Vlaamse feestdag en draaien ze van 7 tot 10 uur enkel Vlaamse artiesten en producties.

MNM zendt live uit vanop Beachland in Blankenberge/De Haan-Wenduine. Ze hebben er extra aandacht voor de Vlaamse dj’s die er talrijk aanwezig zullen zijn. Klara programmeert vandaag de hele dag Vlaamse uitvoerders en Vlaamse muziek. Tussendoor getuigen buitenlanders over het muziekleven hier in Vlaanderen.

Alle radiozenders zijn te ontvangen in Zuid-Nederland via FM en DAB+ (kanaal 12A) in heel Nederland via diverse digitale radiopakketten en wereldwijd via Internet.