VodafoneZiggo blijft positief ondanks dalende omzet en groter netto verlies

Jeroen Hoencamp, de CEO van VodafoneZiggo blijft positief ondanks een dalende omzet, voor het eerst operationeel verlies en groter netto verlies. Dit blijkt uit de gepresenteerde resultaten van het fusiebedrijf van Vodafone en Liberty Global.

Commerciële momentum

Volgens Hoenamp heeft het bedrijf het ´commerciële momentum´ behouden. Hoencamp wijst verder op de mogelijkheden om na de afschakeling van analoge kabeltelevisie meer netwerkcapaciteit beschikbaar te stellen tot 1 Gbps aan internetsnelheden in 2020. Hoencamp wijdt de mindere resultaten aan nieuwe accountingmethoden, ondanks dat deze ook ten opzichte van het eerste kwartaal al golden en daarbij juist negatief zijn. Ook wijst Hoencamp naar reguleringsimpact, maar spreekt verder van ´robuuste´ prestaties.

Minder omzet

In het tweede kwartaal behaalde VodafoneZiggo 934,6 miljoen euro aan omzet, dat is 37,6 miljoen euro minder dan het eerste kwartaal met dezelfde boekhoudmethodes. De omzet uit consumenten-kabelabonnementen daalde met 15,2 miljoen euro in het tweede kwartaal tot 934,6 miljoen euro. Ook de mobiele omzetten daalden in het tweede kwartaal met 23,2 miljoen euro.

Negatief

Opvallend is dat VodafoneZiggo voor het eerst een negatief resultaat rapporteerde: 5,1 miljoen euro. In het eerste kwartaal boekte het bedrijf nog 31,2 miljoen aan operationele winst. Het nettoverlies die in Amerikaanse Dollar is gerapporteerd is vergeleken met het eerste kwartaal bijna verdubbeld naar 150,8 miljoen Amerikaanse Dollar in het tweede kwartaal. Ander opvallend gegeven is dat de schuldenlast bij derden bij VodafoneZiggo in totaal steeg naar 10,433 miljard euro.

Ondanks al deze negatieve resultaten betaalde VodafoneZiggo 200 miljoen euro aan eigenaren Liberty Global en Vodafone en nog eens 25 miljoen euro aan rente.

Klanten

Met 3,927 miljoen r/tv klanten blijft Ziggo als kabelaar de meerderheid van de Nederlanders bedienen, die gemiddeld 46 euro per maand overmaken naar VodafoneZiggo ondanks dat het bedrijf 10.100 klanten verloor. Het aantal weglopende klanten blijft aanhouden, maar is wel minder dan voorheen. Het aantal nieuw weggezette Mediabox XL (Horizon) ontvangers loopt terug: er zijn nu slechts 23.000 boxen weggezet, terwijl dat in het eerste kwartaal nog 46.000 waren.

Afstoten

Overigens is Liberty Global die 50% van VodafoneZiggo in handen heeft, vooral bezig om operaties af te stoten. In Oostenrijk is begin augustus jl de verkoop van UPC aan T-Mobile geëffectueerd. De effectuering van de verkoop van de UPC-delen in Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Duitsland (UnityMedia) aan Vodafone wordt medio 2019 verwacht.