VodafoneZiggo: meer klanten, lagere omzet en hoger verlies

VodafoneZiggo, het telecomfusiebedrijf van Liberty Global en Vodafone heeft in het eerste kwartaal voor het eerst geen weglopende klanten hoeven rapporteren. Het boekte 21.400 nieuwe rtv-klanten waar het de facto jarenlang (bij Ziggo en voorloper UPC) dalingen rapporteerde. 3.937.900 klanten heeft het Ziggo-smaldeel op het kabel-tv aanbod.

Financieel slechter

Financieel deed VodafoneZiggo het echter slechter: de totale omzet daalde met 32,9 miljoen euro naar 972 miljoen euro vergeleken met vorig kwartaal; wel stegen de operationele resultaten fors naar 31,2 miljoen euro vergeleken met het vorige kwartaal, maar het daalde wel fors ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 toen het nog 54 miljoen euro was.

Anderzijds rapporteerde het bedrijf (in Amerikaanse Dollars) een hoger netto verlies van 76,7 miljoen USD waar het vorig jaar over hetzelfde kwartaal nog 30,6 miljoen USD aan netto verlies rapporteerde.

Consumenten

Bij consumenten daalde zowel de consumentenomzet van het kabelsmaldeel (Ziggo) als de omzet bij de mobiele tak (Vodafone) vergeleken met vorig kwartaal, maar ook vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Gemiddeld betaalt een kabelabonnee bij Ziggo 47 euro per maand aan Ziggo. De schuldenlast van VodafoneZiggo bij derden was op 30 maart jl. 10,101,6 miljard euro.

Contentinvesteringen

Volgens het telecombedrijf dragen contentinvesteringen in Ziggo Sport en HBO (die nu exclusief voor Ziggo-abonnees zijn voorbehouden) bij aan de betere resultaten. Alhoewel VodafoneZiggo relatief laat zowel in Nederland als Europa analoge televisie uitfaseert, noemd het zichelf een ‘driver’ van digitalisering met de aangekondigde uitfasering van analoge televisie die over circa 2 jaar zal zijn afgerond.

Operationeel vooruitgang

Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo stelde dat er operationeel vooruitgang wordt geboekt met de geconvergeerde strategie. Ook verwacht hij dat de effecten van mobiele regulering die omzet kostte, in de tweede helft van dit jaar weg zullen zijn geëbd. Ook voor de synergie-voordelen van 210 miljoen euro die in 2021 behaald moeten worden, zegt Hoencamp op schema te zitten.

Europese Commissie

Overigens heeft de Europese Commissie een nieuwe beoordeling gestart met betrekking tot de toenmalige fusie van Ziggo en UPC in 2014. Liberty Global sluit niet uit dat er mogelijke concessies moeten worden gedaan als gevolg van een nieuwe notificatie die een ‘operationele impact’ op VodafoneZiggo kan hebben. Welke dat precies zijn heeft het bedrijf niet bekend gemaakt.

Liberty Global

Overigens heeft Liberty Global zelve met 21,95 miljoen klanten wereldwijd (zonder VodafoneZiggo) een omzet gedraaid van 4,16 miljard USD (4,2% groei vergeleken met het kwartaal daarvoor). Netto behaalde het bedrijf 1,19 miljard euro aan verlies.

Het vanuit Denver ontstane bedrijf met John Malone als belangrijkste aandeelhouder kent een schuldenlast van 41,33 miljard Amerikaanse Dollar. VodafoneZiggo heeft eerder vastgelegd dat er dit jaar 600 tot 800 miljoen als dividend/rente uitkering aan Vodafone en Liberty Global zal worden overgemaakt.