VRT haalt doelstellingen in 2013

vrtDe Vlaamse openbare omroep VRT bereikte het voorbije jaar bijna 97 procent van de bevolking op maandbasis en de digitale impact werd in 2013 aanzienlijk vergroot. 

Dit blijkt uit het jaarverslag van de VRT.

 

De openbare omroep bereikte op maandbasis gemiddeld 96,9 procent van de bevolking en elke dag keken gemiddeld ongeveer 2,1 miljoen Vlamingen naar de VRT-journaals of duidingsprogramma’s. De Vlaming keek gemiddeld per dag 1 uur en 55 minuten naar de VRT-Televisie. Dat zijn 2 minuten meer dan in 2012.

Ook op het gebied van Nederlandstalige muziek op de radio, schermaanwezigheid van vrouwen en nieuwe Vlamingen, het aandeel culturele en educatieve programma’s behaalde de VRT de doelstellingen van de beheersovereenkomst.

Radio
De VRT-radionetten bereikten wekelijks 80 procent van de luisteraars en 25,5 procent van de muziek op de zenders was van Vlaamse makelij in 2013. De cultuurprogramma’s op VRT-televisie bereikten wekelijks 43,4 procent van de Vlamingen, meer dan de helft meer dan de voorgestelde norm van 25 procent.

Internet
Het voorbije kalenderjaar kende de VRT een sterke stijging in het aantal bezoekers van de verschillende themasites. Deredactie.be (25 procent) en sporza.be (16 procent) zagen het aantal bezoekers sterk stijgen. Ook op sociale media wordt het VRT-aanbod druk gevolgd. Zo had Studio Brussel bijna 300.000 fans en MNM bijna 115.000 fans.

Bij de normen uit de beheersovereenkomst die niet behaald werden, onder meer ondertiteling en aandeel van Vlaamse programma’s, bleef de VRT maar net onder de gevraagde quota.

VRT wil in 2020 naar nieuwbouw
De VRT wil in 2020 verhuizen naar haar nieuwbouwlocatie. De nieuwbouw op de huidige VRT-site aan de Reyerslaan in Brussel staat gepland voor de periode 2017-2019.Het nieuwe VRT-gebouw zou een totale oppervlakte van 55.000 vierkante meter hebben. Het wordt gebouwd achter het huidige gebouw aan de Reyerslaan in Brussel. Ook de Franstalige openbare omroep RTBF zal in de nieuwbouw onderdak krijgen. De zogenaamde VRT-toren blijft wel bestaan.

Het gehele jaarverslag van de VRT is hier te vinden: http://www.vrt.be/sites/default/files/attachments/VRT_jaarverslag_2013.pdf