VRT lanceert “Fans of Flanders” op OP12

vrtDe Vlaamse publieke omroep VRT gaat vandaag van start met “Fans of Flanders”, een gloednieuw project in het Engels dat zowel online als op de tv-zender KetNet/OP12  te zien zal zijn.  De bedoeling is om de internationale gemeenschap in Vlaanderen en Brussel een overzicht te geven van het beste wat Vlaanderen te bieden heeft. Het tv-programma, het allereerste Engelstalige VRT tv-programma ooit, is vanavond voor het eerst te zien OP12. “Fans of Flanders” wil hen helpen om beter te begrijpen wat er in Vlaanderen leeft. Onder meer met een dagelijks aanbod van video’s maar ook door hen zelf een forum te bieden. De eigen inbreng van het doelpubliek zal daarbij een belangrijke rol spelen.

“Bij het opmaken van onze toekomstplannen, stelde ik een lacune vast. We brengen nu al heel wat Europees en internationaal nieuws, maar als we echt willen duidelijk maken wie we zijn en waar we voor staan, dan moeten we dat ook vertalen in een aanbod voor de vele buitenlanders in onze regio”, aldus Van den Brande.

Het project wil een zo breed mogelijk publiek bereiken, benadrukt Van den Brande. “Hoewel we eerst van plan waren om ons enkel op de expatgemeenschap te richten, hebben we snel beslist om breder te gaan. Het gaat om een heel divers publiek: werknemers die door hun bedrijf naar Vlaanderen zijn gestuurd, Europese ambtenaren, maar ook studenten. Als we hen deel laten uitmaken van onze gemeenschap, dan worden zij onze beste ambassadeurs.”

Maar “Fans of Flanders” is evengoed tweerichtingsverkeer. “Het gaat erom een beter begrip van Vlaanderen en de Vlamingen te creĆ«ren, maar net zo goed willen we de Vlamingen tonen wie die buitenlanders nu eigenlijk zijn. Ook de Vlamingen zelf zullen er wat van opsteken.” Van den Brande hoopt met het project een duidelijk en positief signaal de wereld in te sturen: Vlaanderen is een open maatschappij, zonder grenzen.

“Vlamingen mogen dan op het eerste zicht wat stijf lijken”, zegt hij, “maar openheid naar de andere maakt net deel uit van onze geschiedenis. Vlaanderen heeft zijn zonen en dochters naar alle vier hoeken van de wereld uitgestuurd. Het zit in onze genen. Vierhonderd jaar geleden telde Antwerpen al meer dan 50 nationaliteiten. We zijn ook verscheidene keren bezet geweest. Wij zelf zijn het product van deze internationale gemeenschap.”

Het nieuwsluik van “Fans of Flanders” is in handen van de bestaande VRT-nieuwssite Flandersnews.be. “Onze Engelstalige nieuwssite werd zo’n 8 jaar geleden opgestart”, zegt hoofdredacteur Emmanuel Rottey van VRT Nieuws Online. “Ons team van journalisten is klein, maar beschikt wel over alle middelen en expertise van de VRT-nieuwsdienst. In de loop der jaren zijn onze lezers onze snelle, objectieve en betrouwbare verslaggeving gaan appreciĆ«ren. Nu de VRT haar online- en televisieaanbod in het Engels uitbreidt, zijn we dan ook enorm fier daar deel van uit te mogen maken.” “Fans of Flanders” is een samenwerking tussen de VRT en de televisiepoot van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts en het online communicatiebureau Boondoggle. Het is in elk opzicht een uniek project want het is de allereerste keer dat de VRT een Engelstalig tv-programma maakt.

“Fans of Flanders” wordt elke woensdag om 20 uur uitgezonden Op12. Op vrijdag om 19.30 uur volgt een heruitzending op Canvas. De gloednieuwe website is sinds vandaag online. (via VRT)