“Blokkering The Pirate Bay door XS4ALL en Ziggo terecht”

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad adviseert tot vernietiging van het arrest van het gerechtshof Den Haag waarmee vier jaar geleden de blokkering van The Pirate Bay werd opgeheven.

Dit blijkt uit de conclusie van de advocaat-generaal die vrijdag is gepubliceerd.

Blokkade

Stichting BREIN heeft in een eerdere procedure een verbod van The Pirate Bay afgedwongen maar dat leidde er niet toe dat de website met torrents uit de lucht ging. De rechtbank wees de door de stichting gevraagde blokkade toe; het hof deed dat in hoger beroep niet, voornamelijk omdat die maatregel volgens het hof niet effectief zou zijn.

Inbreuk

Stichting BREIN had ook aangevoerd dat The Pirate Bay inbreuk maakte op auteursrechten door onder meer afbeeldingen van cd- en dvd-hoezen te tonen. Die inbreuk was volgens het Hof niet vergaand genoeg om de blokkade van de site te rechtvaardigen. Naar aanleiding van de uitspraak van het Hof ging Stichting BREIN in cassatie bij de Hoge Raad.

Conclusie

In de conclusie stelt de advocaat-generaal (ag) van de Hoge Raad dat Stichting BREIN terecht klaagt dat The Pirate Bay inbreuk op auteursrechten pleegt. Daarnaast haalt hij aan dat het hof eerder ten onrechte stelde dat een blokkade niet effectief was. Voldoende zou zijn dat de blokkade de inbreuken bemoeilijkt en internetters het maken van die inbreuken ernstig ontraadt.

“De Hoge Raad zou dat vonnis moeten vernietigen en een ander hof zou de zaak tussen Stichting BREIN en Ziggo en Xs4all moeten overdoen”, aldus het advies. Adviezen van de ag worden vrijwel altijd overgenomen door de Hoge Raad.

“Sluit naadloos aan”

Zoals ook betoogd door Stichting BREIN, sluit de conclusie van de advocaat-generaal naadloos aan op de recente uitspraken van het HvJEU waaruit blijkt dat websites als The Pirate Bay geblokkeerd kunnen worden.”, aldus Stichting BREIN op haar website naar aanleiding van de conclusie.

Hoge raad

Inmiddels wordt The Pirate Bay ook weer geblokkeerd door providers als Ziggo, XS4ALL en KPN in afwachting van de definitieve uitkomst van de zaak. Deze uitspraak komt door een kort geding dat Stichting Brein had aangespannen.

Indien de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal opvolgt dan wordt de zaak verwezen naar een gerechtshof voor een definitief oordeel op onder meer het punt van de proceskosten en de afweging van grondrechten.