Ziggo start in april met uitschakelen analoge tv-signaal

Kabelaar Ziggo gaat het analoge tv-signaal in de komende twee jaar per regio gefaseerd uitschakelen. In april is de eerste regio al aan de beurt. Het analoge radiosignaal blijft voorlopig gewoon beschikbaar.

Analoge televisie

De kabelaar geeft momenteel nog tussen de 25 en 30 televisiezenders analoog door. Aan deze analoge doorgifte komt binnen nu en twee jaar een einde.

Capelle aan den IJssel

Het uitschakelen van het analoge signaal gaat gefaseerd per regio plaatsvinden. In Capelle aan den IJssel en enkele plaatsen in de omgeving zoals Alblasserdam, Bergschenhoek, Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen wordt vanaf april het analoge tv-signaal uitgeschakeld.

Kijkers naar analoge televisie afgenomen

De CEO van VodafoneZiggo, Jeroen Hoencamp, had enige tijd geleden in NRC Handelsblad al aangekondigd dat het analoge tv-signaal afgeschakeld zou gaan worden. Nu is er ook een concrete start van het plan aangekondigd.

Er is door de jaren heen veel veranderd op tv-gebied. Het beeld ging van zwart-wit naar kleur, de antenne verdween van de daken. Nu kijken we behalve op het televisiescherm ook tv op mobiel en tablet. We gaan dóór met vernieuwen om klaar te zijn voor de toekomst. Het aantal mensen dat nog analoog tv kijkt is de laatste jaren flink afgenomen. Het analoge tv-signaal gaat daarom stoppen, dan leveren we al onze klanten televisie in digitale beeldkwaliteit”, zegt Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo.

Gefaseerd

Robin Clements, verantwoordelijk voor klantenservice van VodafoneZiggo: “Verreweg het grootste deel van de klanten kijkt al volledig digitaal tv. Klanten die momenteel analoog via de kabel tv kijken nemen we stap voor stap mee om samen met ons over de komende twee jaar volledig digitaal te worden. We zeggen ‘samen’, want we willen de klant daarbij helpen en voor iedereen dichtbij zijn. Daarom zetten we tijdens de omschakeling, niet alleen onze bestaande, maar ook extra servicepunten in, en helpen we de klant ook thuis.”

Website

In elke regio zal Ziggo de klanten ruim van tevoren informeren wanneer de omschakeling in hun buurt plaatsvindt. Ziggo-klanten kunnen nu al controleren of ze digitaal kijken. Dat kan door simpelweg de tv op kanaal 14 te zetten. “Ziet de klant daar de zender Ziggo Sport, dan kijkt hij al digitaal. Is er op dat kanaal een andere zender te zien, dan kijkt de klant nog analoog.”, aldus Ziggo. Via een speciale website krijgt de abonnee meer informatie over het omschakelen naar digitaal.

Radio

Het analoge radiosignaal blijft voorlopig gewoon beschikbaar bij de kabelaar. VodafoneZiggo heeft van het Commissariaat voor de Media een ontheffing tot 1 januari 2021 verkregen om analoge kabelradio te mogen blijven aanbieden als de kabelaar analoge kabeltelevisie uitschakelt.