(C) Mediamagazine

Ziggo houdt dalende omzetten en dalende resultaten, toch positief

Ziggo blijft kampen met dalende omzetten en dalende resultaten. Het afgelopen kwartaal daalde de omzet met 6,3 miljoen tot 600,9 miljoen; het operationeel resultaat daalde naar 31,5 miljoen euro, een daling van maar liefst 20,4 miljoen vergeleken met het eerste kwartaal.

Toch positief

Toch zijn Ziggo en eigenaar Liberty Global positief en noemt de lagere abonneeverliezen in het tweede kwartaal een sterke verbetering dankzij minder klantverloop en ‘deels’ hogere verkopen. Toch heeft het bedrijf in het tweede kwartaal nog altijd 32.700 r/tv klanten verloren; maar is het totaal aantal klanten dat vertrok gedaald: slechts 13.200 vertrokken; dat waren veel grotere getallen in het afgelopen jaar.

Opvallend is dat het aantal klanten zonder r/tv abonnement fors gestegen is: van 2100 naar 21.600. Hoe dat kan, is niet duidelijk, aangezien het aantal mobiele klanten niet evenredig is gestegen. Het totaal aantal Ziggo-klanten bedraagt nu 4.033.300, waarvan 207.200 mobiele telefonie afnemen; en er inmiddels 898.000 Horizon-box gebruikers zijn, een stijging van 91.000.

Het percentage triple play klanten blijft met 61,4% min of meer gelijk. Opvallend is ook dat het aantal smartcardgebrukers blijft dalen, overigens een grotere daling dan in het eerste kwartaal: 16.400 minder smartcardgebruikers, maar nog altijd 82% van de r/tv klanten gebruikt een smartcard.

Investeringen

Ziggo stelt positieve effecten te zien van de investeringen die ze heeft gedaan in de klantenservice en het entertainment platform en wijst op Ziggo Sport, Formule 1 en Replay TV dat voor alle klanten via horizon Go beschikbaar is gekomen. Ook denkt Ziggo dat de snelheidsverhoging bij Internet (van 120 naar 150 mbit/s en verbeterde modems met verbeterde Wifi bijdraagt aan klantenstijgingen.

Eigenaar Liberty Global stelt dat de druk op de ketel blijft: de omzet uit kabeltelevisieopbrengsten zijn lager door het dalende aantal klanten, alhoewel de mobiele telefonie-omzetten dit (deels) goedmaken. Het wereldwijde kabelbedrijf verwacht voor haar Nederlandse dochter dat prijsverhogingen zoals per 1 juli jl. doorgevoerd iets bijdragen aan betere resultaten maar dat klantverliezen en hevige concurrentie (lees KPN en anderen) de druk hoog houden voor de komende kwartalen. Ook hogere distributievergoedingen voor tv-zenders en amortisatie/afschrijvingen en herstructureringskosten maken dat het resultaat van Ziggo lager is geworden.

Liberty Global

Het moederbedrijf van Ziggo, Liberty Global, boekte een totale omzet van 5,074 miljard omzet in het tweede kwartaal 486,1 miljoen meer dan vorig kwartaal) met een netto resultaat van 101,4 miljoen Amerikaanse Dollar aan winst (terwijl het vorig kwartaal nog 369,1 miljoen Amerikaanse Dollar aan netto verlies moest rapporteren). Het operationele resultaat was 487,8 miljoen Amerikaanse Dollar (98,8 Amerikaanse Dollar minder dan het eerste kwartaal). De schuldenlast van Liberty Global bij derden bedraagt thans 50,6 miljard Amerikaanse dollar; bij Ziggo is dat in euro 7,3 miljard..

Opvallend

Het is overigens wel opvallend dat in een sheet voor investeerders bij de presentatie van de resultaten Ziggo als enige Westeuropees Liberty Gobal bedrijf dalende resultaten kent:
Virgin Media (UK/Ierland), Telenet (Belgie), Unity Media (Duitsland), UPC (Oostenrijk en Zwitserland) kennen allen stijgende omzetten en verbeterde resultaten.

Fusie

De fusie tussen Ziggo en Vodafone zal rond eind dit jaar geëffectueerd worden, eerst moet Vodafone nog haar Vodafone Thuis-diensten verkopen. Vertrekkend CEO Baptiest Coopmans stelde dat het concreet samengaan ‘nog even’ zal duren en tot die tijd het bedrijf verder blijft bouwen op ‘haar waarde strategie’.

Sportzender

In Zwitserland zal UPC in navolging van Ziggo ook een basispakket sportzender lanceren onder de naam MySport, met ook 4 betaaltelevisiezenders waarmee het de bestaande premiumtelevisie-aanbieder Teleclub uitdaagt. In tegenstelling tot Nederland zal de basiszender ook bij andere kabelaars beschikbaar worden gesteld.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.