Ziggo komt met nieuwe ‘standaard’: Bijna HD

ziggoKabelaar Ziggo lijkt een nieuwe standaard te hebben gevonden voor de beeldkwaliteit van haar digitale televisiesignaal: ‘Bijna HD’. ‘Bijna HD’ is volgens Ziggo televisie in ‘SD-kwaliteit’ vergelijkbaar met het HD-beeld van andere aanbieders.

Kritiek op beleid doorgifte HD-zenders
De laatste maanden is er veel kritiek op kabelaar Ziggo over het beleid van de doorgifte van nieuwe zenders in HD(High Definition)-kwaliteit. Deze discussie kwam op gang nadat Ziggo het verdwijnen van de zender BBC HD niet opving met de doorgifte van bijvoorbeeld een vervangende HD-zender als BBC 1 HD en/of BBC 2 HD.

Ook bij de introductie van het voetbalpakket van FOX Sports geeft Ziggo maar één van de vijf televisiezenders in de HD-kwaliteit door. Dit terwijl de aanbieder zelf, FOX Sports, alle televisiezenders van haar FOX Sports-pakket in HD-kwaliteit aanbied. Kabelaar UPC geeft alle vijf de zenders van FOX Sports wel in HD-kwaliteit door voor vrijwel dezelfde prijsstelling als die bij Ziggo wordt gehanteerd.

Via diverse social media als Facebook en Twiter zijn veel vragen gesteld door Ziggo-abonnees aan het Webcare-team van Ziggo over de beperkte doorgifte van HD-kanalen van onder andere FOX Sports en de BBC. De reactie van het Webcare-team op deze vragen is steevast: “Ons SD beeld is vergelijkbaar met HD beeld andere aanbieders“. Hierbij wordt vaak de vergelijking gemaakt met concurrent KPN. 

Ook Gradus Vos, woordvoerder van Ziggo, legt in een reactie via Twitter naar MediaMagazine.nl uit: “Bij digitaal bepaalt de bandbreedte van het signaal grotendeels de kwaliteit van het beeld. Onze SD bandbreedte = KPN HD. Dan is het nog geen volwaardig HD maar een HD-ontv (red. HD-ontvanger) vertaalt het beeld met de info aanwezig in het signaal naar bijna HD “, aldus Vos.

Bijna HD is géén HD
‘Bijna HD’ is echter geen HD-kwaliteit conform de specificaties zoals die hiervoor internationaal zijn opgesteld. Bij HD-kwaliteit zijn er minimaal 720 of 1080 beeldlijnen (1280×720 beeldpunten of meer) aanwezig in het aangeleverde beeldmateriaal. Op de website http://www.digitalekabeltelevisie.nl/ is meer te lezen over de werking en specificaties van HDTV. ‘Bijna HD’ is gewoon SD(Standard Definition)-kwaliteit waarbij Ziggo deze SD-kwaliteit in een hoge bandbreedte aanbiedt.

‘Bijna HD’ heeft derhalve niks te maken met enige vorm van HD-televisie. De vergelijking die de woordvoerder van Ziggo maakt met concurrent KPN is ook twijfelachtig te noemen. De bandbreedte die KPN Interactieve televisie hanteert voor haar digitale televisiesignaal is wellicht in sommige gevallen lager dan de bandbreedte die Ziggo hanteert maar KPN zendt de HD-kanalen wel uit in de HD-standaard zoals deze internationaal is afgesproken.

‘Bijna HD’ lijkt voor Ziggo de nieuwe HD-standaard zonder dat er sprake is van HD-televisie zoals deze internationaal is afgesproken. Voor ‘Bijna HD’ hoeft Ziggo voorlopig niet drastisch te investeren in extra ruimte voor digitale televisie en kunnen ook abonnees zonder HD-ontvanger kijken naar deze ‘Bijna HD’-kwaliteit. Bezitters van een HD-televisie (en ontvanger) zullen echter tot de conclusie komen dat de ‘Bijna HD’-kwaliteit van Ziggo het niet haalt bij televisiezenders die wel in HD-kwaliteit wordt uitgezonden.