Vlaamse commerciële radio moet investeren in DAB+

Vlaamse commerciële radiozenders krijgen de verplichting om te investeren in digitale radio via de ether (DAB+). In ruil hiervoor worden de FM-frequenties na 2017 verlengd. Ook worden er als het aan de Vlaamse mediaminister ligt geen nieuwkomers toegelaten op de FM.

Plannen minister

Deze plannen heeft de Vlaamse Minister van media Sven Gatz vertelt in een interview tegenover dagblad De Tijd. Dit betekent dat radiozenders als Qmusic, JoeFM en Nostalgie toch moeten gaan investeren in digitale radio via de ether. Tot op heden hebben de zenders nog geen interesse getoond om te investeren in DAB+.

“Deze regeerperiode zal analoge FM-radio nog niet worden opgedoekt, maar er komt wel een point of no return. Kort na Pasen wil ik een tijdspad voorstellen aan de regering om over te schakelen naar de nieuwe technologie. Het feit dat we daar als overheid op inzetten, is een belangrijke stap om die technologie te stimuleren”, aldus de minister in een uitgebreid interview in De Tijd. De Vlaamse overheid heeft onderzoeksbureau Econopolis een impactstudie laten verrichten naar de wijzigingen van het Vlaamse radiolandschap.

Geen nieuwkomers

In Vlaanderen zullen er dus geen nieuwkomers op de radiomarkt bijkomen als het aan de minister ligt. Mediabedrijven SBS en Mediahuis hebben eerder aangegeven wel interesse te hebben in een nieuwe Vlaamse commerciële radiozender.

Norkring

Momenteel zenden als de Vlaamse openbare omroep VRT en een aantal kleinere commerciële radiozenders uit via DAB+. Deze commerciële radiozenders maken gebruik van het zenderpark van commerciële exploitant Norkring. Norkring heeft aangekondigd het DAB+-netwerk de komende periode flink uit te breiden zodat naast de huidige dekking in de regio Brussel uiteindelijk in 2017 geheel Vlaanderen wordt gedekt.

VRT

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt al lange tijd uit via de digitale ether maar doet dit nog in de verouderde norm DAB. Er zijn momenteel wel testuitzendingen in de nieuwe DAB+-norm gaande. De VRT heeft aangekondigd in haar nieuwe beleidsplan dat de komende jaren wel de transitie naar DAB+ wordt ingezet. Hiervoor is echter nog geen planning aangegeven.

Nederland

Met de voorgestelde plannen volgt de Vlaamse minister in grote lijnen het beleid zoals in Nederland wordt gevoerd. Ook in Nederland hebben de commerciële radiozenders bij het verlengen van de etherfrequenties in 2013 de verplichting gehad om te investeren in digitale etherradio. Als resultaat hiervan zenden alle commerciële radiozenders (zowel landelijk als regionaal) uit via DAB+.

Het ziet er naar uit dat ook in Nederland de etherfrequenties voor commerciële radio worden verlengd vanaf 2017. De verantwoordelijk minister van Economische Zaken zal dan wel de voorwaarde neerleggen dat de dekking via digitale radio via de ether nog verder moet worden verbeterd. De landelijke commerciële radiozenders hebben hiervoor al een concreet digitaliseringsplan neergelegd bij minister Kamp (Economische Zaken).

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.