Zendmast in Naaldwijk met 60 meter ingekort

Zaterdagmorgen is alsnog de 120 meter hoge zendmast in Naaldwijk ingekort naar iets meer dan 60 meter. De werkzaamheden stonden eerder al in april gepland maar moesten door weersomstandigheden een aantal keren worden uitgesteld. Ondanks de dichte mist in Naaldwijk vanmorgen konden de werkzaamheden toch doorgaan.

Van 120 meter naar 60 meter

De mast aan de Industriestraat in Naaldwijk wordt ingekort met ongeveer 60 meter. In april zijn de schotels in de mast al verwijderd en zijn diverse antennes naar een lager gedeelte verplaatst. Volgens de lokale omroep WOS zijn de onderhoudskosten van het bovenste gedeelte van de mast te hoog en is de mast daarom ingekort. De bovenste 60 meter van de mast aan de Industriestraat in Naaldwijk is zaterdagmorgen met een hoge kraan weggetakeld.

Bereik WOS Radio niet aangetast

Niet alleen telecombedrijf CaiWay maakt gebruik van de zendmast ook de lokale omroep WOS Radio maakt gebruik van de zendmast. De antennes van de omroep die uitzendt op 87,6 MHz bevonden zich eerst nog op 120 meter hoogte. De antennes verhuizen naar de nieuwe top op ongeveer 65 meter. “Het bereik van WOS Radio wordt niet aangetast, want de zender krijgt extra vermogen.”, aldus de omroep op haar website. Sinds april was het bereik van WOS Radio wel verminderd aangezien er wordt uitgezonden via een noodantenne op ongeveer 60 meter. Vandaag hoopt WOS Radio haar definitieve antenne installatie in gebruik te nemen waardoor het bereik weer optimaal wordt.

Niet meer nodig

De hoge zendmast, die in de omgeving van Naaldwijk duidelijk te zien is, werd voorheen gebruikt door kabelaar Caiway om ethersignalen uit de lucht te plukken voor het plaatsen op het kabelnet. Zo gebruikte Caiway de hoge zendmast om de signalen van onder andere de BBC uit de lucht te plukken. Tegenwoordig worden steeds meer signalen aangeleverd via glasvezel en satelliet. Een hoge zendmast is voor de kabelmaatschappij daardoor niet meer nodig.

Tweets:

Eén reactie

  1. Typisch korte termijn denken hier. Onderhoud mast te duur, maar wel met meer vermogen gaan uitzenden. De stroom wordt zeker door de gemeente betaald?

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.