192 & Demis Roussos museum start expositie modellen zendschepen

Het 192 & Demis Roussos museum in Nijkerk opent vandaag, 14 april, een expositie van een unieke verzameling modellen van zendschepen.

Expositie

De permanente expositie bestaande uit unieke modellen van o.a. de zendschepen van Radio Veronica, Noordzee, Londen, Dolfijn, Caroline en van het REM-eiland wordt voor deze gelegenheid aangevuld met twee zeldzame modellen van de Magda Maria van Radio Paradijs en de Communicator van Laser 558.

Voorts zijn er maar liefst 4 verschillende modellen van het overbekende zendschip van Radio Veronica, de Norderney. Speciaal voor de expositie van scheepsmodellen is het museum ook op 2e Paasdag (maandag 17 april) geopend van 11:00 tot 17:00 uur.

Blikvanger

Absolute blikvanger van de expositie is een splinternieuw model van de Norderney van maar liefst 1.60 meter lang en 1.10 meter hoog. Dit model werd gemaakt door de 59 jarige Pim Lapaer, bedrijfsleider bij een boomkwekerij in Boskoop. In zijn vrije tijd bouwt hij scheepsmodellen. Na diverse zeeslepers werd het tijd om zijn jeugdliefde de modelleren. Als 14 jarige was hij al geïnteresseerd in Radio Veronica, niet alleen door de programma’s, het was vooral die boot die hem fascineerde.

Klus van vijf jaar

Hij is gaan kijken toen het schip strandde in Scheveningen en bezocht de Norderney vorig jaar nog op de NDSM-werf in Amsterdam. Op de expositie staat ook een kleiner model van de Norderney van de hand van Lapaer. Aan de grote versie begon hij in het voorjaar van 2012, een klus die bijna vijf jaar in beslag nam. Hij had geen tekeningen van het schip en moest dus afgaan op foto’s die hij vond op internet. Gezien het eindresultaat een ongelofelijke prestatie.

De expositie toont daarnaast twee verschillende modellen van het zendschip van Radio Noordzee, de Mebo 2. Het ene werd gemaakt vóór de aanslag van 15 mei 1971, het andere erna, waarbij een veel soberder herbouw van het achterschip te zien is. De omvang van de modellen varieert van 50 cm voor de Ger-Anna, het bevoorradingsschip van Veronica tot de eerder genoemde 1.60 meter voor het nieuwe model van Pim Lapaer.

Succes

Het 192 & Demis Roussos museum trok sinds de opening vorig jaar maar liefst 4.000 bezoekers. En dat terwijl het museum alleen op vrijdag en zaterdag is geopend. “De belangstelling is aardig verdeeld over Demis en Veronica” verklaart museum-directeur Arend van Breda. “Veel mannen komen naar de Veronica expositie, terwijl het Roussos-gedeelte juist meer vrouwen trekt, zowel uit binnen- als buitenland”.

Sociale Media:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1880355908656962&id=265091783516724&substory_index=0