192 Museum over geschiedenis zeezenders wordt vanavond geopend

Vanavond om 18.00 uur zal Veronica-coryfee Lex Harding het 192 Museum met als thema de zeezendergeschiedenis officieel openen. Het museum is gevestigd bij de studio’s van 192TV in Nijkerk.

Speciale datum

Vanavond om 18:00 uur is precies 42 jaar geleden toen Radio Veronica haar uitzendingen vanaf de Noordzee moest staken. Open dat moment wordt in Nijkerk een expositie over de geschiedenis van de zeezenders in het algemeen en van Radio Veronica in het bijzonder geopend. Op donderdagavond 1 september is op 192 TV vanaf 22 uur een impressie te zien van de expositie in het 192 Museum.

Expositie

De expositie geeft een overzicht van de geschiedenis van Radio Veronica, van de chaotische beginjaren tot het trieste einde in 1974. In een aparte ruimte komen ook de andere zeezenders, zoals Caroline, Londen, Dolfijn, Mi Amigo, en Radio Noordzee aan bod. De geschiedenis van Radio Veronica is verdeeld over een aantal kamers, die chronologisch zijn ingericht: ‘De beginjaren’, ‘Summer of Love’, ‘Golden Years of Dutch Popmusic’, ‘Veronica blijft, als u dat wilt’ en ‘Het laatste uur’. Van de vele filmbeelden over de zeezenders is een selectie gemaakt die in een apart zaaltje vertoond wordt. Aan de ‘Top 40’ is een aparte kamer gewijd, die zich niet beperkt tot de periode van de zeezender.

Radiostudio’s

In de expositieruimtes zullen delen van oude radioprogramma’s, tunes en jingles te horen zijn. Er worden twee verschillende radiostudio’s ingericht, uitgerust met de originele apparatuur, alsmede een ‘Drive In Show-Bar’. Er zullen technische spullen, radio’s, banden, awards, gouden platen, posters, T shirts, stickers, foto’s, singles, LP’s, knipsels en boeken te zien zijn. Daarnaast is er ook een portrettengalerij met foto’s van alle presentatoren en disc-jockeys.

Samenwerking

Het 192 museum is een initiatief van Bert van Breda (192TV, BR music), Lex Harding, Ad Bouman en Juul Geleick van de Stichting Norderney en René Kroon (192TV). De inrichting van de expositie wordt verzorgd door Jaap Schut van Museum Rock Art in Hoek van Holland, waarmee een nauw samenwerkingsverband is afgesproken.

2 september open voor publiek

Vrijdag 2 september om 11 uur wordt het ‘192 Museum’ voor het eerst open gesteld voor het publiek. Het museum zal daarna elke vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur geopend zijn. Het ‘192 Museum’ is gevestigd op de eerste verdieping van het gebouw waar ook de studio’s van 192TV, Café 192 en het onlangs geopende ‘Demis Roussos museum’ zijn gevestigd. Het adres is Oude Barneveldseweg 65B in Nijkerk. Entree is € 8,50 per persoon.

Audio:

Interview met Ad Bouman, één van de initiatiefnemers van het museum, in het programma Medialand op Studio Alphen:

https://soundcloud.com/medialandnl/interview-ad-bouman-192-tv-zeezendergeschiedenis-museum

Video:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=RjvV_Gq3GHk

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.