2012: “Meer kijkers en hoge waardering voor NPO

publiekeomroepenDe publieke televisienetten worden door het Nederlandse publiek dit jaar wederom hoog gewaardeerd. Ook werd er in 2012 meer naar de programma’s van de Publieke Omroep gekeken. Dit bericht de NPO in een persbericht vandaag.

Nederland 1 is met een 7,2 het hoogst gewaardeerde net van Nederland en wordt door het publiek gezien als het belangrijkste net van Nederland. De netten van de Publieke Omroep behoren tot de vier hoogst gewaardeerde netten van Nederland. De on-demand dienst van de Publieke Omroep, Uitzending Gemist, wordt door de kijker beoordeeld met een 7,2.

Waardering
Het Nederlandse publiek waardeert niet alleen de netten van de Nederlandse Publieke Omroep, maar ziet ook het onderscheidende karakter. Televisiedirecteur Gerard Timmer: “We hebben dit jaar stappen gezet om ons verder te onderscheiden. De keuzes die we hierin maken, kan het publiek elke dag terugzien in programma’s zoals Nederland van Boven, Earthflight, Maestro, Van Bihar tot Bangalore, De Gouden Eeuw, DWDD University, De Beste Singer Songwriter van Nederland en De Vloer op Junior. Daarnaast kende 2012 een rijk en kwalitatief Nederlands drama aanbod zoals Lijn 32, De Geheimen van Barslet, Moeder ik wil bij de Revue, Dokter Deen, Van God Los en Penoza 2. We introduceerden ook nieuwe onderscheidende aankoopseries uit Scandinavië met The Killing en The Bridge. Het publiek geeft aan die kwaliteit meer terug te zien bij de publieke netten dan elders. Nederland 1, 2, 3 en Zappelin en Zapp onderscheiden zich naar de waarneming van het publiek ook duidelijk op kwaliteit en publieke waarden als pluriform, gevarieerd, voor iedereen en betrouwbaar.”

Groei kijktijdaandeel voor NPO
De Nederlandse Publieke Omroep kan ook ten aanzien van kijkgedrag terugkijken op een zeer succesvol jaar. Het jaar 2012 werd afgesloten met een totaal kijktijdaandeel van 37,8%. Een groei van 3,3% ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de onderzoeksgegevens van Stichting KijkOnderzoek. Met een kijktijdaandeel van 23,6% is Nederland 1, net als in voorgaande jaren, het meest bekeken tv-net van Nederland. Ook zonder het EK voetbal en Olympische Spelen laat Nederland 1 een betekenisvolle groei zien. De andere publieke televisienetten zitten ten opzichte van 2011 eveneens in een stijgende lijn. De kijktijdaandelen van Nederland 2 en 3 kwamen respectievelijk uit op 7,2% en 7,3%. Daarmee stonden alle publieke tv-netten in de top 5 van de meest bekeken tv-netten van Nederland in 2012.

Boer zoekt Vrouw
Naast de veel bekeken sportevenementen was het meest bekeken programma van 2012 net als voorgaande jaren het Nederland 1-programma Boer zoekt Vrouw (KRO). De uitzending van 23 september trok ruim 4,1 miljoen kijkers. In de top 25 van de meest bekeken programma’s van 2012 zijn dertien plekken voor Nederland 1. Kenmerkend voor deze programma’s is de verscheidenheid, variërend van nieuws, drama, consumentenzaken tot amusement. Naast Boer zoekt Vrouw (KRO), zijn er onder andere noteringen voor de TV Show (TROS), Radar (TROS), Het Journaal (NOS), De Reünie (KRO), Earthflight (EO) en de nieuwe dramaserie Dokter Deen (MAX).

The Killing
Het hoogst gewaardeerde programma bij de Publieke Omroep was The Killing (KRO). De Nederland 2-aankoopserie werd door het publiek met een 8,7 gewaardeerd. Vorig jaar nog op de eerste plaats, maar dit jaar op nummer twee de Nederland 2-serie Downton Abbey (NCRV) met een waardering van 8,6. (Persbericht NPO)