Commerciële radio voert FM-netverbeteringen door

radioAfgelopen week hebben diverse commerciële radiozenders wijzigingen doorgevoerd in hun FM-netwerk. Zo heeft de landelijke commerciële radiozender 100 % NL een steunzender in Zwolle in gebruik genomen

 op 97.6 MHz. De wijzigingen maken deel uit van de zogenaamde ‘Gedragslijn netverbetering FM en bescherming paarse gebieden’ van het Agentschap Telecom.

 

Onderdeel van deze verbetering is de verhuizing van een steunzender van 100% NL van Hengelo naar Zwolle. Luisteraars in de regio Hengelo kunnen 100 % NL ontvangen via de FM-frequentie 99.1 MHz (Enschede). Deze zender zal binnnekort in vermogen worden verhoogd.

Ook het ‘zusterstation’ van 100%NL, Radio 10, heeft en wijziging doorgevoerd in haar FM-netwerk. Op 103.9 MHz heeft Radio 10 en steunzender aangezet in Enschede. De steunzender in Lichtenvoorde is hiermee vervallen. Luisteraars in de omgeving van Lichtenvoorde kunnen afstemmen op de steunzender in Arnhem op 104.1 MHz.

RadioNL en FreezFM
Ook de regionale commerciële radiozender RadioNL heeft aanpassingen doorgevoerd in haar FM-netwerk. De radiozender is in de kop van Noord-Holland nu te ontvangen via 94,5 MHz (de oude frequentie van Coastline FM). De steunzender van Radio NL in Den Helder op 96,0 MHz wordt nu ingezet voor de regionale commerciële radiozender Freez FM. Er is een verzoek ingediend om deze zender te verplaatsen naar de zendmast in Wieringermeer bij het Agentschap Telecom. Ook heeft Freez FM een steunzender verkregen in Hoogeveen op 98,9 MHz. Binnenkort hoopt de radiozender ook een steunzender in gebruik te mogen nemen in Tjerkgaast op 98,5 MHz.

De wijzigingen die zijn doorgevoerd in de FM-netwerken door de diverse radiozenders maken onderdeel uit van verbeteringen in de FM-band als onderdeel van de ‘Gedragslijn netverbetering FM en bescherming paarse gebieden’ van het Agentschap Telecom. Momenteel zijn er een kleine 120 netverbeteringen ingediend door de vergunninghouders. Een aantal van deze verbeteringen zijn inmiddels vergund en ook uitgevoed. Een overzicht van de netverbeteringen vind je hier.