Commerciële radiozenders stappen naar rechter

rechtszaakDe commerciële radiozenders Q-Music, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica  zijn naar de rechter gestapt. Volgens NRC Handelsblad eisen de radiozenders dat het ministerie de jaarlijkse vergoeding voor het gebruik van de FM-frequenties verlaagt.  Gisteren diende deze zaak voor het College voor Beroep van het bedrijfsleven.

De radiozenders hebben volgens NRC Handelsblad “grote twijfels bij de methode die het ministerie gebruikte om de waarde van de frequentiepakketten (kavels) te bepalen”. Daarnaast storen de zenders zich aan de manier waarop concurrent Radio 10 vorig jaar een FM-frequentie bemachtigde. Het bedrijf achter de zender was de enige bieder op het kavel A7 (vrijgekomen na het einde van Arrow Classic Rock). De koper betaalde niet de geschatte opbrengst van 22 miljoen euro voor vier jaar, maar 830.000 euro. En zo betaalt Radio 10, dat dezelfde muziek programmeert als Radio Veronica, ruim 200.000 euro per jaar. Radio Veronica betaalt zeventien keer zoveel.

Volgens de radiozenders is een gezonde exploitatie van de radiozenders door de hoge kosten van de FM-frequenties onmogelijk. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven doet waarschijnlijk begin volgend jaar uitspraak.

Opvallend in de procedure is dat Radio 538 ook meeprocedeert. Radio 538 is in handen van John de Mol’s Talpa dat op haar beurt Radio 10 bij RadioCorp inbracht. Talpa heeft daarmee een minderheidsbelang verworven in RadioCorp (Radio 10, 100%NL, 100%NL TV).

Tags voor dit artikel