Commerciële radio on air via DAB+ in Vlaanderen

radioVandaag zijn officieel de uitzendingen gestart van diverse commerciële radiozenders via DAB+, digitale radio via de ether, in Vlaanderen.

 

De Vlaamse Minister van Media Sven Gatz opende vandaag samen met Bart Bosmans, CEO Norkring België, het WorldDMB European Automotive Event in Brussel. Met een druk op de knop werd in en rond Brussel het DAB+ de ether ingestuurd. Dit is een eerste stap naar een DAB+ dekking in heel Vlaanderen. In de regio Brussel waren al enige weken testuitzendingen te horen.

Aanbod naast publieke radio
Zeven commerciële radio’s (TOPradio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radio Stad, FamilyRadio en ClubFM) zijn vanaf nu in de regio Brussel te ontvangen via DAB+ via kanaal 11A. Deze lancering versterkt het digitale aanbod van de VRT (kanaal 12A) en RTBF (kanaal 12B) die in totaal 16 DAB kanalen in de ether hebben. Commerciële radiozenders in Vlaanderen als Q-Music, Joe FM en Nostalgie hebben nog geen plannen om via DAB+ te gaan uitzenden.

Norkring
Norkring België staat als DAB+ licentiehouder in voor de distributie van het digitale signaal door de ether. Bewust werd het WorldDMB European Automotive Event als lanceringsevent gekozen. De auto-industrie speelt immers een belangrijke rol in het succes van DAB+. Het radioluisteren in de wagen vertegenwoordigt 23 procent van de luisteruren. Ook heel wat nieuwe navigatiesystemen en verkeersapplicaties gebruiken DAB+.

Gelijk met de start van de uitzendingen van diverse commerciële radiozenders via DAB+ in Vlaanderen is er ook een speciale website gelanceerd met meer informatie over DAB+ in Vlaanderen: http://www.digitalradio.vlaanderen/nieuws/